Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut ieri miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să discute cu reprezentanţii patronatelor din sectorul alimentar despre intenţiile acestora de a majora preţurile la produsele comercializate şi să stabilească dacă astfel de creşteri sunt justificate.
"Premierul s-a arătat preocupat de unele declaraţii privind posibile majorări ale preţurilor la produsele alimentare şi a cerut miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Internelor să aibă consultări cu patronatele din domeniu pentru a vedea dacă vor avea loc aceste majorări şi dacă ele se justifică", se arată într-un comunicat al Guvernului.
La finalul şedinţei, premierul a comentat pe această temă, arătând că deşi piaţa internă nu este confruntată cu o criză a produselor alimentare, a grâului sau a altor cereale, chiar şi după un an agricol "relativ prost", sunt observate încercări de creştere artificială a preţurilor, prin acţiuni speculative.
"Discutând şi cu alţi analişti economici, constatăm că există diferite persoane care au interese economice foarte clare de a veni cu aceste mesaje, semnale pe piaţă, care nu sunt de fapt decât nişte încercări de a induce un climat speculativ", a spus Tăriceanu.
El a prezentat ca exemplu în acest sens preţul de comercializare a uleiului comestibil, mai mare decât preţul mediu din ţările membre ale Uniunii Europene.
"Guvernul nu are intenţia să introducă măsuri de protecţie. Piaţa este deschisă, se pot face importuri care să echilibreze această cerere cu oferta, pentru ca preţurile să nu crească, ci să rămână cel puţin aliniate la nivel european", a afirmat şeful Executivului.
Patronatele vor reducerea TVA.
Patronatele din industria alimentară readuc în discuţie reducerea TVA la alimentele de bază pentru temperarea preţurilor din domeniu, care ar putea creşte începând cu luna februarie, ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi a costurilor mai mari cu utilităţile.
Reprezentanţii patronatelor anticipează că preţurile vor fi mai mari începând cu luna februarie şi afirmă că Executivul nu ar trebui să ceară justificări, ci să ajute producătorii prin reducerea TVA la alimentele de bază.