Salariaţii cu vârsta de până la 35 de ani mai au trei zile pentru a opta pentru unul din cele 18 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), persoanele neînscrise sau cele care au semnat cu mai multe fonduri urmând să fie redistribuite în mod aleator.
Repartizarea va fi realizată de către Casa Naţionala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) prin intermediul unei aplicaţii software.
Campania de aderare la Pilonul II a început în urmă cu aproape patru luni şi se va încheia joi, 17 ianuarie. Potrivit legislaţiei, angajaţii cu vârsta sub 35 de ani până la 31 decembrie 2007 sunt obligaţi să adere la un fond de pensii private obligatorii.
Opţional, salariaţii între 36 şi 45 de ani se pot înscrie la un astfel de fond, dar în cazul acestora nu se procedează la redistribuirea aleatorie dacă nu au aderat la un fond de pensii private. Ei se pot înscrie la un fond de pensii şi după 17 ianuarie.
Potrivit legislaţiei, criteriile care vor fi luate în calcul la repartizarea aleatorie vor fi vârsta şi genul persoanei. CNPAS va face repartizarea în funcţie de rezultatele înregistrate de fonduri (procentajul obţinut din totalul înscrierilor).
Contribuţiile pentru fondurile de pensii vor fi virate începând cu luna următoare celei în care a fost definitivată repartizarea.
Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au avansat ca termen lunile martie sau aprilie pentru începerea procesului de virare a contribuţiilor la Pilonul II.
În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va trece în administrare privată, urmând ca în opt ani să ajungă la 6%.
Numărul celor care au aderat, până la 1 ianuarie, se ridică la 3.179.115, conform datelor publicate de CNPAS. După numărul de adeziuni validate, primele trei fonduri sunt cele administrate de ING Fond de Pensii - 1.066.203, Allianz-Ţiriac Fond de Pensii - 798.753 şi Generali Fond de Pensii - 301.906.
Potrivit preşedintelui CNPAS, Mariana Câmpeanu, numărul înscrierilor la sistemul pensiilor private obligatorii se va situa între 3,3 şi 3,4 milioane la sfârşitul campaniei de aderare, cifra reprezentând 90% din totalul salariaţilor cu vârsta până la 45 de ani.