Consumatorii industriali captivi de energie plătesc, de la 1 ianuarie, tarife diferenţiate la electricitate pentru fiecare din cele opt zone de distribuţie, în timp ce pentru populaţie preţul final a rămas nemodificat.
"Consumatorii casnici au rămas la tariful iniţial, modificările sunt adresate consumatorilor industriali", a declarat, ieri, vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.
Noile tarife au fost stabilite prin ordin al ANRE şi sunt diferenţiate pe nivelul de tensiune al reţelelor de distribuţie a electricităţii, respectiv joasă (de la 0,4 kV la 10 kV) şi medie (până la 110 kV), utilizate pentru distribuţie şi furnizare, şi înaltă (de 220 kV sau 400 kV), pentru transportul electricităţii.
Astfel, tarifele de distribuţie a energiei prin reţele de joasă tensiune au scăzut pentru cele mai multe din companiile de profil, în timp ce pentru energia de medie şi înaltă tensiune tarifele au urcat în cea mai mare parte.
Tariful de distribuţie a energiei de joasă tensiune pentru E.ON Moldova Distribuţie, companie deţinută de grupul german E.ON, a fost redus cu 9%, la 113,34 lei/MWh.
În cazul companiilor Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, tariful a urcat la 42 lei/MWh, pentru distribuţia energiei prin reţelele de medie tensiune.
Au fost majorate şi tarifele de distribuţie a energiei prin reţelele de înaltă tensiune, cea mai mare creştere procentuală, de 42,1%, fiind înregistrată la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, la 14,14 lei/MWh, în timp ce valoarea minimă a fost consemnată de Electrica Muntenia Sud, de 0,1%, la 9,44 lei/MWh.
Pentru E.ON Moldova Distribuţie, tariful a urcat cu circa 16%, la 21 lei/MWh.
Tarifele menţionate nu includ TVA. Acestea sunt plătite de companiile de profil şi se regăsesc, de asemenea, pe facturile consumatorilor industriali.
Consumatorii captivi, categorie în care este inclusă şi populaţia, primesc energie la preţuri reglementate de ANRE, iar cei eligibili îşi aleg singuri furnizorul şi negociază preţurile. Piaţa de energie a fost deschisă în totalitate la 1 iulie 2007, ceea ce a permis populaţiei şi micilor consumatori industriali să devină eligibili.