Majorarea dobânzii de politică monetară, pentru a doua oară în ultimele două luni, va determina băncile să crească ratele la depozite şi credite, consideră analiştii economici, care se aşteaptă ca BNR să urce dobânda şi în şedinţa Consiliului de Administraţie programată pentru luna februarie.
"Dobânzile active vor creşte mai repede. La credite, în general, ratele se ajustează mult mai rapid decât la depozite. Nu văd ce ar opri băncile să crească dobânzile în una-două săptămâni", a declarat, ieri, Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economic al ING Bank.
Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este de părere că băncile vor mai aştepta o perioadă de timp până să urce dobânzile, însă creşterea acestora este certă după decizia de ieri a BNR.
Pe de altă parte, Ciprian Dascălu, trader în cadrul Băncii Millennium, consideră că majorarea dobânzii de referinţă se va reflecta mai întâi în creşterea dobânzilor la depozite.
El este de părere că un alt efect al urcării dobânzii de către BNR ar putea fi acela al orientării populaţiei către împrumuturile în valută, o posibilă soluţie fiind aceea a reducerii rezervelor minime obligatorii pentru lei.
Banca centrală a majorat, ieri, dobânda de politică monetară de la 7,5% la 8%, arătând că există o dinamică înaltă a cererii interne, iar consumul se menţine la un nivel nesustenabil, în condiţiile intensificării ritmului de creştere a creditului.
Analiştii anticipează că BNR va continua seria creşterilor de dobândă şi în şedinţa Consiliului de Administraţie din luna februarie, anticipând că majorarea va fi tot de 0,5 puncte procentuale.
"În februarie ne aşteptăm ca dobânda să crească cu 0,5 puncte, pentru că inflaţia va fi aproape de 8% în lunile următoare. Urmează o misiune grea, dacă nu imposibilă, de atingere a ţintei de inflaţie. Presiunile inflaţioniste sunt mari, generate de preţurile la alimente şi cele administrate. Sperăm ca 2008 să fie un an agricol bun, în caz contrar existând pericolul ca inflaţia să revină la două cifre", a arătat Dumitru.
Banca centrală a redus treptat, anul trecut, dobânda de la 8,75%, la începutul anului, până la un minim de 7%, pentru ca în şedinţa din 31 octombrie 2007, BNR să majoreze dobânda cu 0,5 puncte, la 7,5%, în condiţiile revenirii inflaţiei pe creştere.