Angajamentul asumat de salariaţi faţă de companie depinde în, în mare măsură, de nivelul naţional de "fericire" şi de gradul în care populaţia unei ţări este extrovertă sau nu, impactul nivelului veniturilor sau al puterii economice naţionale fiind nul, potrivit unui studiu al Cass Business School.
Factorii sociali capătă o pondere tot mai mare la stabilirea gradului de fericire a forţei de muncă, în defavoarea majorărilor salariale, şi influenţează chiar fenomenul migraţiei.
Echipa de cercetători ai şcolii de afaceri Cass Business School din Londra, condusă de Garry Gelade, a studiat diferenţele la nivel naţional privind angajamentul organizaţional în 49 de ţări, adică măsura în care un salariat se identifică cu organizaţia pentru care activează, pentru a stabili dacă economia, identitatea naţională sau valorile culturale au cel mai pronunţat impact asupra angajaţilor.
Potrivit rezultatelor cercetărilor, angajamentul asumat faţă de companii la nivel internaţional diferă de la o ţară la alta şi de la o cultură la alta, fiind legat îndeaproape de gradul general de fericire al unui popor.
De asemenea, rezultatele studiilor indică lipsa unei corelaţii între nivelul veniturilor şi puterea economică a unei ţări, pe de o parte, şi angajamentul asumat de salariaţi, pe de altă parte.
"În ţările cu un nivel ridicat al fericirii, suntem înconjuraţi de persoane mulţumite de slujba lor, astfel că activitatea profesională devine o experienţă plăcută, iar oamenii au tendinţa de a dezvolta sentimente favorabile faţă de angajator", a spus Gelade.
Studiile echipei sale au arătat că Brazilia, Israel şi Cipru sunt ţările cu cei mai loiali angajaţi, la polul opus situându-se Rusia şi Japonia.
"Factorii culturali specifici anumitor popoare, cum ar fi nivelul ridicat al loialităţii de grup în ţări precum Japonia, nu au nici o legătură cu nivelul angajamentului asumat de lucrători faţă de angajator în cazul acestor popoare", a spus Gelade.
Australia, Olanda şi Elveţia ocupă primele locuri în clasamentul celor mai "fericite" ţări, în timp ce Letonia, Bulgaria şi Rusia se situează la capătul opus al clasamentului.