Activitatea firmelor din industria prelucrătoare, comerţ şi servicii va creşte în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, comparativ cu ultimele trei luni, iar companiile din construcţii vor înregistra o scădere a afacerilor, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INS în rândul managerilor.
Producţia din industria prelucrătoare va creşte în intervalul menţionat, având un sold conjunctural de 6%, potrivit estimărilor managerilor la sondajul Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere (sold conjunctural +24%), dar mai puţin intensă faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +30%)", se arată într-un comunicat al INS.
În acelaşi timp, numărul de salariaţi va scădea în industria prelucrătoare, soldul conjunctural fiind de -9%. Tendinţa se va face resimţită în special în metalurgie (sold conjunctural -46%) şi în industria producătoare de articole de îmbrăcăminte (sold conjunctural -22%).
În sectorul comercial, managerii estimează o creştere a activităţii economice, cu un sold conjunctural de 31%, în special datorită comportamentului sezonier specific perioadei de sfârşit de an. Pentru luna decembrie firmele apreciază că volumul stocurilor de mărfuri va rămâne la un nivel optim.
Sectorul de servicii îşi va menţine, pentru lunile decembrie 2007 şi ianuarie-februarie 2008, trendul ascendent (sold conjunctural +21%), în uşoară scădere faţă de lunile septembrie-noiembrie 2007, când activitatea a fost apreciată ca fiind bună (sold conjunctural +24%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), iar, în opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere (sold conjunctural +29%).
Rezultatele sondajului au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor referitor la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.
Acestea s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (1.676 agenţi economici), construcţiilor (1.254), comerţului cu amănuntul (2.197) şi serviciilor (2.009).
Diferenţa procentuală între alternativele extreme (% creştere - % scădere) constituie soldul conjunctural, care exprimă tendinţa de evoluţie a indicatorilor faţă de perioada de referinţă.