UE va renunţa, la finele anului, la cotele impuse importurilor de haine din China, pentru a introduce un sistem de monitorizare al acestora, în colaborare cu autorităţile de la Beijing, existând temeri privind creşterea rapidă a produselor ieftine provenite din statul asiatic în magazinele europene.
Sistemul de monitorizare va fi implementat pentru opt din cele zece categorii de îmbrăcăminte, pentru importul cărora UE a introdus taxe în anul 2005, pentru a restricţiona valul masiv de confecţii ieftine provenite din China, potrivit unui articol de pe site-ul euobserver.com.
Noul acord include acordarea de licenţe de export pentru producătorii chinezi de către autorităţile locale şi un control mai sever în Europa.
Unii producători europeni susţin că o asemenea măsură va permite monitorizarea importurilor din China, potrivit agenţiei de presă AFP.
De asemenea, comisarul european pentru Comerţ, Peter Mandelson, a promis că va lua şi alte măsuri dacă va fi necesar.
Valul de chinezării va fi oprit.
"Comisia este pregătită să ia toate măsurile necesare, dacă va exista un val de textile chineze", a declarat Mandelson în luna decembrie.
Totuşi, oficialul european a insistat că autorităţile de la Bruxelles nu vor fi de acord cu nici un fel de prelungire a măsurilor de aplicare a cotelor impuse în 2005.
Orice acţiune de control al nivelului importurilor se va baza pe cerinţele şi criteriile existente.
"Ne bazăm pe co-responsabilitatea Chinei pentru această schimbare. Oficialii chinezi sunt conştienţi că nu este în interesul lor să se repete situaţia din anul 2005", a spus comisarul european.
UE a introdus limite temporare pentru anumite categorii de îmbrăcăminte, după ce importurile din China au crescut semnificativ ca urmare a eliminării, în luna ianuarie 2005, a contingentelor internaţionale de comerţ cu produse textile chinezeşti.
Decizia a fost luată sub presiunea producătorilor europeni şi a statelor membre care au industrii textile puternice, precum Franţa, Spania şi Italia, dar a întâmpinat opoziţia ţărilor cu sectoare de retail consolidate, precum Marea Britanie şi statele scandinave.