Rămânem la vin cu zahăr
Comisarul pentru Agricultură Mariann Fischer Boel a renunţat la propunerea de interzicere a folosirii zahărului în producţia de vinuri, făcând şi alte concesii pentru a convinge statele membre să sprijine proiectul de reformă în industria vinicolă a Uniunii Europene.
Una dintre cele mai controversate propuneri, interzicerea adaosului de zahăr la fabricarea vinurilor, care are rolul să crească nivelul de alcool, a fost eliminată, dar statele care recurg la acest procedeu vor fi obligate să menţioneze ingredientul pe eticheta produsului.
Folosirea zahărului este interzisă în regiunile mediteraneene, în state precum Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi sudul Franţei.
Rată a şomajului mai mică
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,2 la sută, la sfârşitul lunii noiembrie, cu 0,9 la sută mai mică faţă de cea din aceeaşi lună a anului trecut şi mai mare cu 0,1 procente decât cea din octombrie a anului curent.
În noiembrie au fost înregistraţi 371.798 de şomeri, cu 4.423 mai mulţi faţă de luna anterioară.
Din totalul şomerilor înregistraţi, 115.356 au fost şomeri indemnizaţi şi 256.442 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 3.375 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 1.048 de persoane faţă de luna precedentă.
Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor rămâne în continuare ridicată (68,97 la sută), dar mai scăzută faţă de cea de luna precedentă (69,51 la sută).
Boc vrea taxă auto fixă
Emil Boc a cerut anularea taxei actuale de primă înmatriculare, returnarea către cetăţeni a sumelor încasate şi stabilirea ei în cuantum de 100 - 200 de euro, astfel încât această sumă să poată fi plătită.
El a mai spus că această taxă trebuie să prevadă, în viitor, plata a 100 - 200 de euro, pentru ca românii să poată plăti în viitor această sumă.
Potrivit lui Boc, prin stabilirea acestui cuantum de plată, cetăţenii se vor putea "bucura" de avantajele aderării României la UE.
Taxa auto, venit la buget
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut miniştrilor Finanţelor şi Mediului să stabilească un sistem prin care taxa de primă înmatriculare auto să fie vărsată în continuare la bugetul de stat, iar aproximativ o treime din suma totală colectată să fie alocată pentru proiecte de reducere a poluării.
El a solicitat celor doi miniştri să pregătească o ordonanţă de modificare a legislaţiei de mediu în care să se prevadă că aproximativ o treime din "taxa pentru poluare de la autoturisme", constituită în continuare ca venit la bugetul de stat, este vărsată la bugetul Ministerului Mediului, pentru diferite proiecte de reducere a gradului de poluare.
Procentajul exact al sumei alocate pentru proiecte de mediu din taxa auto va fi stabilit în perioada următoare.