Persoanele în bagajul cărora vor fi găsite carne, produse din carne sau lactate aduse din ţări care nu aparţin UE vor suporta costurile de distrugere a acestor produse, potrivit unui proiect de act normativ.
"Persoana în bagajul căreia au fost depistate carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte provenind din ţări terţe, interzise a fi introduse în Comunitate, este obligată să suporte costurile aferente procesului de distrugere a acestor produse", se arată în proiectul supus, ieri, dezbaterii publice.
Restricţiile privind introducerea acestor produse, provenind din ţări terţe, pe teritoriul comunitar, sunt valabile şi în cazul coletelor poştale.
Produsele menţionate depistate la graniţă vor fi confiscate de autoritatea vamală, pe bază de adeverinţă de reţinere bunuri, şi predate, pentru distrugere, administratorului punctului de trecere a frontierei de stat sau administratorului oficiului poştal, în vederea reexpedierii în ţara de origine.
Normele urmează să fie aplicate la punctele de trecere la frontiera de stat a României şi în oficiile poştale din reşedinţele de judeţ şi a municipiului Bucureşti care desfăşoară activităţi sub supraveghere vamală.
Excepţii.
"Prevederile procedurii nu se pentru lapte praf pentru sugari, alimente pentru sugari şi produse alimentare speciale utilizate în scop medical, cu condiţia ca aceste produse să nu necesite temperatură de refrigerare înainte de deschidere", se mai arată în proiectul legislativ.
Proiectul de ordin mai prevede ca la toate punctele de trecere a frontierei să fie afişate postere cu condiţiile privind importul de produse de origine animală prin bagajele personale.
"Posterele vor fi tipărite în limba română şi în limba ţării vecine, astfel: la graniţa cu Ucraina - în limba română şi în limba rusă, la graniţa cu Moldova - în limba română şi în limba rusă, la graniţa cu Serbia - în limba română şi în limba sârbă, în aeroporturile internaţionale - în limba română şi limba engleză", se menţionează în document.
Medicii veterinari responsabili cu emiterea certificatelor sanitar-veterinare trebuie să transmită la Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor, până la 1 februarie a fiecărui an, informaţii referitoare la numărul total de transporturi ilegale şi cantităţile confiscate sau distruse, în vederea raportării anuale la Comisia Europeană a cifrelor privind rezultatele aplicării regulilor referitoare la importul de pachete personale cu carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte.