România a ocupat anul trecut locul doi în UE în privinţa sumelor de bani trimise în ţara de origine de cetăţenii care muncesc în străinătate, valoarea expedierilor românilor ridicându-se la 4,4 miliarde euro, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.
Emigranţii au trimis anul trecut 24 miliarde de euro în ţările de provenienţă membre ale UE, cele mai importante destinaţii fiind Spania, unde a fost expediată suma de 4,8 miliarde de euro, România şi Marea Britanie, care a primit 3,5 miliarde euro.
În cazul României, muncitorii care lucrează în afara UE au trimis în ţară 900 de milioane euro, iar cei care muncesc pe teritoriul Uniunii 3,5 miliarde euro.
Analizând rutele de transfer al banilor pe teritoriul UE, cele mai mari sume au fost expediate din Italia către România (1,66 miliarde euro), din Marea Britanie către Spania (1,2 miliarde euro) şi din Spania către România (1 miliard euro).
Datele Eurostat privind valoarea totală a sumelor trimise de muncitorii români din străinătate în 2006, de 4,4 miliarde euro, sunt inferioare estimărilor Băncii Naţionale a României (BNR), de 5,32 miliarde euro.
5,7% din PIB.
Potrivit BNR, muncitorii români au trimis în ţară, anul trecut, 5,32 miliarde euro, aproximativ 5,7% din PIB, în creştere cu 1,5 miliarde euro comparativ cu 2005. Sursele dominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie şi Spania pentru angajaţii mai mult de un an. În cazul muncitorilor care au contracte pe termen scurt, banii au provenit în special din Italia, SUA şi Germania.
Deşi nu există date oficiale privind numărul total al persoanelor aflate în străinătate, mai multe surse indică cifre care variază între 1,5 şi 2 milioane de români plecaţi la muncă.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, România ocupă locul zece într-un clasament mondial privind sumele de bani trimise de emigranţii care muncesc în străinătate în ţările de origine, valoarea expedierilor românilor fiind estimată la 6,8 miliarde dolari în acest an.