Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 3,5944 lei/euro, cu 15,5% peste minimul anului, de 3,1112 lei/euro, atins la 2 iulie.
Rata anunţată ieri reprezintă maximul ultimelor 17 luni, un nivel mai ridicat, de 3,5947 lei/euro, fiind publicat la 14 iulie 2006.
Cursul anunţat joi este cu 5,51 de bani peste nivelul publicat miercuri.
Banca Centrală Europeană (BCE) a cotat, ieri, moneda europeană la 3,6405 lei, în urcare cu aproape 17% faţă de minimul anului anunţat de instituţia europeană la 2 iulie, de 3,113 lei.
Leul a cunoscut, în intervalul iulie-noiembrie, cea mai puternică depreciere din regiune, urmat, la mare distanţă, de forint, care a pierdut 4,53% în intervalul analizat.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, ieri, că rata de schimb ar fi început să se corecteze în toamna acestui an, după aprecierea puternică din primul semestru, chiar dacă pe pieţele financiare internaţionale nu ar fi apărut criza de lichiditate.
El a explicat că nivelul înalt al deficitului de cont curent reprezintă principala vulnerabilitate a economiei româneşti, iar investitorii sunt influenţaţi de evoluţia acestui indicator.
La închiderea şedinţei de ieri, rata de schimb, pe piaţa interbancară, era de 3,6420-3,6475 lei/euro.
"Volumele transferate au fost mari, întrucât, având în vedere tendinţa de depreciere continuă a leului, companiile au început să cumpere euro din timp, pentru susţinerea fluxurilor de numerar pe care le vor realiza la sfârşitul lunii", a spus un dealer.