Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 nov 2007 - Anul XII, nr. 277 (3649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Fruntaşi”

România, locul 4 în lume şi locul 1 în UE la numărul de taxe

România se află pe poziţia a patra în lume şi pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de numărul taxelor pe care o companie trebuie să le plătească într-un an, cu 96 de impozite, nivel de peste două ori mai mare decât cel din alte state europene, precum Polonia sau Slovacia, potrivit PwC.

România a urcat o poziţie în clasament faţă de ediţia din anul 2006, când numărul taxelor identificate de autorii studiului s-a ridicat la 89.

În acest an, pe primele trei poziţii în lume după numărul de taxe plătite de o companie într-un an se află Belarus - 124 de taxe, Uzbekistan - 118 şi Ucraina - 99, se arată în raportul "Paying Taxes 2008", realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială, care a analizat 178 de ţări.

Autorii studiului precizează că, deşi în România şi Ucraina a fost introdusă taxa unică de impozitare, numărul mare al celorlalte taxe percepute în aceste ţări diminuează beneficiile acestui sistem de impozitare.

La stabilirea numărului taxelor plătite de o companie într-un an autorii studiului au luat în calcul frecvenţa cu care sunt achitate taxele directe şi indirecte, aceasta putând fi de 12 ori, patru ori sau o dată pe an.

De exemplu, în cazul contribuţiilor sociale şi taxei pe valoare adăugată, numărul plăţilor efectuate pe an este 12 în fiecare caz, în timp ce pentru taxe precum impozitul pe teren, pe clădiri şi pe profit frecvenţa este de patru ori pe an, pentru fiecare.

Diferenţe mari faţă de UE

"Numărul taxelor solicitate în România este mai mare decât în orice alt stat din Uniunea Europeană, diferenţa fiind foarte mare. Locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un număr de circa 40 de taxe, mai puţin de jumătate din nivelul din România", se afirmă în studiu.

În celelalte state din UE, numărul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, printre cele mai multe taxe mai sunt percepute în Slovacia - circa 30, în Lituania, Ungaria şi Franţa - puţin peste 20.

Cele mai puţine taxe în UE se înregistrează în Suedia, unde se plătesc doar două impozite, în Letonia - 7, Portugalia, Spania şi Marea Britanie - câte 8.

"În România, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt în domeniul forţei de muncă, într-un an o companie fiind obligată să realizeze câte 12 plăţi pentru fiecare din domenii precum contribuţia la asigurări sociale, contribuţia la asigurările de sănătate, şomaj, fondul privind riscul de accidente şi pentru inspecţia în muncă", se spune în raport.

Alte taxe pentru companiile din România sunt percepute pentru urbanism, mediu, timbru şi combustibil - câte una pe an - şi câte patru pentru teren, autovehicule, clădiri şi pentru veniturile companiei.

De asemenea, taxa pe valoare adăugată este achitată de 12 ori pe an.

202 ore, plata taxelor

Timpul necesar unei companii din România pentru a plăti taxele şi impozitele într-un an este de 202 ore, nivel considerat mic de analiştii companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) şi ai Băncii Mondiale într-un studiu care evaluează 178 de ţări, având în vedere numărul mare al contribuţiilor.

Cea mai mare parte a timpului este alocată plăţii impozitului pe profit, respectiv 101 ore pe an, se arată în raportul "Paying taxes - 2008". România se situează astfel pe poziţia 70 în lume în funcţie de acest indicator.

"Spre deosebire de România unde timpul necesar unei companii pentru a plăti taxele este relativ mic, în Belarus, o companie cheltuieşte 1.188 de ore pentru administrarea şi plata acestor taxe. În acelaşi timp, în Ucraina timpul este de 2.085 de ore", se precizează în raport.

Nivelul din România este şi printre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Astfel, cele mai puţine ore pentru plata impozitelor şi taxelor sunt necesare companiilor din Luxemburg - 58, Irlanda -76 şi Estonia - 81 de ore.

De asemenea, în Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Franţa şi Lituania companiile consumă mai puţine ore decât în România pentru plata impozitelor.

Cel mai mare nivel al acestui indicator, la nivelul statelor din UE, este înregistrat în Cehia - 930 de ore, Bulgaria - 616 ore şi în Polonia - 418 ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, locul 4 în lume şi locul 1 în UE la numărul de taxe.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România, locul 4 în lume şi locul 1 în UE la numărul de taxe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei