Reîncep negocierile
Ministrul Muncii Paul Păcuraru va reîncepe săptămâna viitoare, negocierile cu sindicatele şi patronatele pentru salariul minim, liberalul recunoscând că "suma de 500 de lei nu aduce fericirea".
"Sindicaliştii trebuie să înţeleagă că oferta de 500 de lei asigură o creştere de 28 la sută a salariului minim faţă de anul 2007, care acoperă inflaţia. Un salariu minim de 550 de lei ar avea efecte devastatoare asupra inflaţiei. Vom reîncepe luni după-amiază o rundă de negocieri cu sindicatele şi cu patronatele. Ne vom păstra oferta de 500 de lei. Patronatele sunt aproape de accepţiunea noastră", a declarat ministrul Paul Păcuraru.
Reducerea emisiilor poluante
Autorităţile române susţin reducerea emisiilor de CO2 proporţional cu nivelul de poluare produs, în cazul în care decizia Comisiei Europene nu va fi revizuită.
Comisia Europeană (CE) a redus, în octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) în industria românească, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cât ceruse statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodată, CE a redus cu zece procente plafonul emisiilor României pentru anul 2007, faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile române pentru anul în curs.
Totuşi, în cazul în care CE nu va acorda un supliment de permise de poluare (certificate) României, statul se va vedea nevoit să găsească o soluţie pentru reducerea emisiilor de CO2 rezultate în urma activităţilor economice de pe teritoriul său.
Sindicatele pregătesc proteste
Liderii celor cinci confederaţii sindicale vor hotărî, marţi, care sunt acţiunile de protest la care vor recurge, nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 şi cu salariul minim propus de Guvern
Totodată, liderii confederali intenţionează să se întâlnească şi cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare pentru a le cere să modifice structura bugetului.
În opinia sindicaliştilor, proiectul de buget pentru anul viitor îi va obliga pe salariaţi să suporte o creştere a fiscalităţii individuale, coroborată cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, în timp ce nivelul scăzut de salarizare va încuraja în continuare accentuarea migraţiei forţei de muncă.
Îngrijorări la Finanţe
Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt îngrijoraţi de fluctuaţiile bruşte de pe piaţa valutară şi urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organizaţie din care fac parte miniştri de Finanţe din zona euro, nu a menţionat explicit posibilitatea unei intervenţii pe piaţa valutară, dar a precizat că miniştrii au discuţii regulate cu omologii lor din Statele Unite şi Japonia cu privire la acest subiect.
Proprietarii despăgubiţi, nemulţumiţi
Primii 20 de foşti proprietari de imobile naţionalizate care au primit despăgubiri în bani, de 100.000-250.000 lei, nu au fost pe deplin mulţumiţi, dar s-au resemnat cu ideea că "oricum e mai bine decât nimic" şi au părăsit repede sediul Guvernului, evitând discuţiile de teama unor tentative de furt
Persoanele care au mai rămas în sală au cerut presei să nu le divulge identitatea, de teama de a nu deveni ţinta infractorilor.
Unul dintre proprietari a declarat că este nemulţumit de suma cu care a fost despăgubit, arătând că a avut o casă şi un teren în Reşiţa care, în opinia sa, ar valora în prezent aproximativ 150.000 lei.