Românii ocupă locul al cincilea în UE în funcţie de numărul de ore lucrate pe săptămână, femeile situându-se pe locul al treilea în clasamentul realizat la nivelul celor 27 de state membre, iar bărbaţii pe poziţia a şasea, potrivit Biroului de statistică al UE, Eurostat.
Media orelor lucrate săptămânal în România în trimestrul al doilea este de 40,8, în urcare cu 0,3% faţă de primul trimestru, în timp ce media UE este de 37,4 ore, se arată într-un raport al Eurostat.
Femeile din România lucrează, în medie, 39,6 ore pe săptămână, comparativ cu o medie de 33,2 ore la nivelul UE, iar bărbaţii 41,9 ore, peste valoarea medie a celor 27 de state membre, de 40,7 ore.
Statistici.
Cel mai mult muncesc letonii (41,5 ore pe săptămână), urmaţi de greci (41,3 ore) şi polonezi (41,2 ore). La polul opus se situează olandezii, cu 31,6 ore, danezii şi suedezii, fiecare cu câte 34,5 ore lucrate săptămânal.
Eurostat include în studiu şi o analiză referitoare la numărul salariaţilor cu contract temporar de muncă în trimestrul al doilea.
Astfel, România ocupă ultimul loc în UE, cu o pondere de 1,6% a angajaţilor temporari în total salariaţi, faţă de o medie de 14,4% la nivelul UE.
Potrivit unor date prezentate de Eurostat în luna februarie, România se situează la coada clasamentului UE privind productivitatea muncii. Astfel, productivitatea muncii pe angajat în România reprezenta, în 2005, mai puţin de 40% din media UE calculată pentru cele 25 de state membre la acea dată, înainte de aderarea României şi a Bulgariei.