Leul, un nou maxim faţă de euro
Moneda naţională continuă să se deprecieze faţă de cea europeană, cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) înregistrând un nou maxim al ultimului an.
BNR a publicat ieri o rată de 3,4764 lei/euro, faţă de 3,4615 lei/euro în ziua precedentă.
Moneda naţională s-a depreciat şi în şedinţa interbancară de vineri, cursul urcând până la un maxim de 3,496 lei/euro, ca urmare a sentimentului negativ faţă de pieţele emergente.
Altex, stăpân peste Cometex Suceava
Proprietarul Altex, Dan Ostahie, a transferat companiei pe care o deţine întreaga participaţie pe care o avea la Cometex Suceava, reprezentând 18,6% din titluri, pentru 4,13 milioane lei (1,19 milioane euro), în cadrul ofertei publice de cumpărare de acţiuni derulate la Cometex.
Retailerul de produse electronice şi electrocasnice Altex a achiziţionat 18,89% din capitalul Cometex, pentru 4,2 milioane lei (1,21 milioane euro), majorându-şi astfel participaţia la 96,86% din capital.
Altex deţinea anterior operaţiunii 77,97% din capitalul Cometex.
Investiţiile străine în creştere
Valoarea investiţiilor străine directe se situa, la finele lunii septembrie, la 5,01 miliarde de euro, faţă de 4,05 miliarde euro la sfârşitul lunii august, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 50% din valoarea investiţiilor aferentă primelor nouă luni, iar creditele intra-grup 50%, se arată într-un comunicat al BNR.
"Termoficare 2006-2009" până în 2012
Guvernul vrea să prelungească programul "Termoficare 2006-2009" până în anul 2012, pentru a oferi firmelor posibilitatea să acceseze fondurile alocate de stat pentru modernizarea sistemului centralizat de încălzire, proiect la care vor contribui şi autorităţile locale, cu un miliard de euro.
"O să modificăm HG 462/2006. Vrem să extindem programul de termoficare până în 2012. Fondurile alocate de la stat vor fi de peste un miliard de euro, o sumă similară urmând să vină de la autorităţi locale", a declarat, ieri, la un seminar pe teme energetice, Marian Petrache, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).
Creşterea preţurilor la alimente
Schimbările climatice, creşterea populaţiei şi a cererii pentru biocombustibili vor menţine trendul ascendent al preţurilor la alimente, cele mai sărace state din lume fiind tot mai vulnerabile.
Cele mai sărace regiuni din lume, precum vestul Africii, fac deja eforturi pentru a-şi procura alimentele de bază, precum orezul şi grâul, după ce preţurile la produsele agricole au crescut puternic în ultimele luni, atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente.
În plus, preţurile record ale petrolului au majorat costurile cu transportul, în timp ce explozia sectorului de biocombustibili, subvenţionat de unele state occidentale pentru că produc mai puţină poluare decât combustibilii fosili, a contribuit la scăderea ofertei de produse şi la creşterea preţurilor alimentelor.