Leul pierde teren în continuare
Moneda naţională ar putea să continue deprecierea, în perioada următoare, dar până la finele acestui an este puţin probabil ca rata de schimb să depăşească nivelul de 3,5 lei/euro, consideră analiştii, care exclud o revenire a leului.
"Până la finele anului, cursul se va menţine în intervalul 3,42 - 3,5 lei/euro. Tendinţa de depreciere a leului va domina piaţa, pentru că sentimentul pentru moneda naţională rămâne negativ şi nu vor exista veşti pozitive", a afirmat Florin Câţu, director de trezorerie la ING Bank România.
Aceeaşi perspectivă este susţinută şi de analistul ABN Amro România, Cătălina Constantinescu, care anticipează o volatilitate crescută a cursului, dar şi o stabilizare în intervalul 3,42 - 3,43 lei/euro, pe fondul transferurilor de valută în această perioadă. Totuşi, Constantinescu nu exclude varianta unei deprecieri mai puternice, până la 3,5 lei/euro.
În opinia economistului şef Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, presiunile pe depreciere vor continua, întrucât investitorii sunt sceptici faţă de leu mai mult decât în raport cu alte monede din regiune.
"Nu exclud să vedem chiar la începutul anului viitor un curs de peste 3,5 lei/euro. Oricum, nu văd nimic care să îndepărteze menţinerea presiunilor pe depreciere", a mai spus Dumitru.
Contrar opiniei majorităţii analiştilor, economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, anticipează o revenire a monedei naţionale spre finalul anului, ajutată atât de remiterile lucrătorilor români din străinătate, cât şi de o schimbare a percepţiei investitorilor pentru pieţele emergente.
Prognoza analistului BRD indică pentru finele acestui an revenirea cursului spre 3,2 lei/euro.
Cursul de referinţă publicat ieri de către BNR a atins un nou maxim al ultimelor 12 luni, de 3,4451 lei pentru un euro.
Program de sprijinire a micilor meşteşugari
Premierul Călin Popescu Tăriceanu îi va solicita ministrului pentru IMM şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, să iniţieze un program de sprijinire a activităţilor tradiţionale, astfel încât micii meşteşugari să poată rezista concurenţei marilor companii.
"Ar fi păcat ca astfel de activităţi să se piardă şi îi voi cere ministrului Silaghi un program prin care să încercăm să sprijinim meseriaşii tradiţionali", a spus Tăriceanu.
El a arătat că programul va include şi măsuri de formare profesională a tinerilor care doresc să practice astfel de meserii.
Furaje la normele UE
Producătorii şi intermediarii de furaje trebuie să se alinieze la toate normele europene de igienă până la 1 ianuarie 2008, când se încheie perioada de tranziţie prevăzută de Uniunea Europeană.
Prevederile la care fabricile de furaje trebuie să se alinieze fac referire la igienă, transport, stocare, registre de evidenţă în care trebuie cuprinse date precum folosirea de seminţe modificate genetic, rezultatele oricăror analize făcute pe mostre ale furajelor, sursa şi cantitatea fiecărui input de furaje şi destinaţia şi cantitatea fiecărui output.
De asemenea, normele se referă şi la gradul de calificare a personalului care lucrează în fabricile de furaje.
Potrivit datelor Autorităţii, anul trecut numărul operatorilor din domeniul hranei pentru animale era de aproximativ 600.