Examen pentru consultanţi fiscali, în 8 şi 9 decembrie
Ultimul examen din acest an pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal va avea loc în zilele de 8 şi 9 decembrie, în Bucureşti, locul de desfăşurare urmând să fie publicat până la finele lunii noiembrie pe pagina de Internet a Camerei Consultanţilor Fiscali.
Examenul va consta într-o probă scrisă sub formă de test grilă, potrivit unei hotărâri a preşedintelui Camerei Consultanţilor Fiscali, Daniel Chiţoiu.
Tematica de examen include noţiuni generale de drept comercial, reglementări privind impozitele, contabilitate, noţiuni generale privind finanţele publice şi principiile directivelor europene, aspecte privind procedura fiscală.
Candidaţii vor putea să se înscrie în perioada 5-16 noiembrie pe pagina de Internet www.ccfiscali.ro, urmând să trimită dosarele în Bucureşti, la sediul Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă.
La primul examen din acest an, desfăşurat în 3 martie, au promovat peste jumătate dintre.
România, cea mai mare piaţă pentru autoturisme noi
Numărul autoturismelor noi vândute pe piaţa românească a crescut cu 23,1% în primele nouă luni ale anului, la 228.877 de unităţi, propulsând România pe prima poziţie în ierarhia celor mai mari pieţe auto din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu realizat de firma Jato Dynamics.
Pe poziţiile următoare se clasează Polonia, cu 217.412 autoturisme vândute la nouă luni, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului 2006, şi Ungaria, cu 128.958 de unităţi comercializate, în scădere însă cu 5,9%, potrivit datelor firmei de cercetare.
În ceea ce priveşte trimestrul al treilea, România se află tot în fruntea clasamentului central şi est-european, cu un avans de 20,5% al vânzărilor de autoturisme noi, comparativ cu perioada similară a anului 2006, la 82.585 unităţi.
Firmele româneşti nu pot construi autostrada Comarnic-Braşov
Firmele româneşti nu vor putea să participe la construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov decât în asociere cu companii străine, întrucât autorităţile au impus ofertanţilor condiţii pe care societăţile din România nu le pot îndeplini, precum o cifră de afaceri de minim 500 milioane de euro.
La licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru concesionarea autostrăzii pe tronsonul Comarnic-Braşov - proiect estimat la o valoare cuprinsă între un miliard de euro şi trei miliarde de euro, fără TVA - vor putea să participe doar investitorii care au avut, în ultimii trei ani, o cifră medie de afaceri de peste 500 de milioane de euro pe an, potrivit unui anunţ al companiei.
Totodată, investitorii trebuie să demonstreze că au participat, în ultimii cinci ani, la cel puţin două proiecte similare, în valoare de minim 200 milioane de euro fiecare.
Prin cele două condiţii impuse de autorităţi nici o firmă din România nu va putea participa la licitaţie, decât în cazul în care va depune o ofertă comună cu alte companii străine, sub forma unui consorţiu sau asocieri.
Ludan Engineering va instala un sistem de omogenizare la Petrobrazi
Grupul israelian Ludan Engineering a câştigat, prin subsidiara olandeză KH Engineering, un proiect la cheie, în valoare de 15,5 milioane euro care prevede proiectarea, livrarea şi instalarea unui sistem de omogenizare la rafinăria Petrobrazi, aparţinând Petrom, relatează publicaţia online Globes.
Implementarea proiectului se va derula pe o perioadă de 17 luni.
Sistemele de omogenizare permit rafinăriilor să se alinieze la standardele tot mai stricte privind protecţia mediului, cum ar fi nivelul emisiilor de sulf realizate la combinarea petrolului cu conţinut ridicat de sulf cu ţiţei cu conţinut scăzut de plumb, provenind de la surse distincte.