Suceava ocupă locul patru la nivel naţional într-un top al judeţelor în care se înregistrează cele mai mari restanţe la plata creditelor bancare. Potrivit unei analize publicate de „Ziarul Financiar”, ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor acordate de bănci în judeţul Suceava este de 10,3% la sfârşitul lunii august 2010. Potrivit aceleiaşi surse, ponderea înregistrată la nivel naţional a fost de 6,9%. În „Ziarul Financiar” se mai precizează că în judeţul Suceava restanţele la credite s-au dublat din august 2009 şi până în aceeaşi lună a anului 2010. Pe primele trei locuri ale topului se situează judeţele Ialomiţa, Bistriţa - Năsăud şi Galaţi.
Restanţele la creditele în lei le depăşesc pe cele la împrumuturile în valută
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, valoarea totală a creditelor în lei contractate de populaţia şi agenţii economici din judeţul Suceava, la sfârşitul lunii august 2010, se ridică la suma de 1,73 de miliarde de lei. Din această sumă nu mai puţin de 247 de milioane de lei (57,7 milioane de euro) reprezintă restanţele la creditele în lei pe care populaţia şi firmele le au la bănci. Potrivit BNR, la sfârşitul lunii august a.c., agenţii economici aveau credite în lei la bănci în sumă de puţin peste un miliard de lei, în timp ce populaţia s-a împrumutat cu 721,7 milioane de lei. Sucevenii s-au împrumutat cel mai mult pentru consum, cu o sumă care la sfârşitul lunii august era de 556,1 milioane de lei. O pondere mai mică în totalul creditelor în lei contractate de populaţie o au împrumuturile pentru locuinţe, respectiv 20,5 milioane de lei.
De precizat că la creditele în lei se mai adaugă şi cele în valută, valoarea acestora fiind aproape aceeaşi cu cea a împrumuturilor în moneda naţională. Astfel, din datele BNR rezultă faptul că firmele şi populaţia au credite în valută care se cifrează la echivalentul a 1.556 miliarde de lei. Restanţele la creditele în valută sunt cu mult mai mici decât cele în lei, respectiv 91,4 milioane de lei.
Rata şomajului a crescut în ultimul an
Unul dintre motivele pentru creşterea restanţelor la credite poate fi şi creşterea ratei şomajului din judeţul Suceava. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, dacă la sfârşitul lunii august 2009 rata şomajului în judeţul Suceava a fost de 6,6%, după un an, în august 2010, rata a ajuns la 7,7%. Astfel, dacă în luna august 2009 erau 16.683 de şomeri, în august 2010 numărul şomerilor suceveni a ajuns la 19.454. Pe de altă parte, trebuie spus că în comparaţie cu anul trecut, şi câştigul salarial mediu net al sucevenilor a scăzut, de la 1.026 lei/persoană în august 2009 la 937 lei/persoană în august 2010.