Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 2 feb 2010 - Anul XV, nr. 26 (4317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alarmant

Sucevenii ocupă locul doi pe ţară la credite restante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care s-au împrumutat de la bănci au început să-şi plătească din ce în ce mai greu creditele. Acest lucru este demonstrat şi de raportul Băncii Naţionale a României, care arată că la sfârşitul anului trecut, judeţul Suceava ocupa locul al doilea, după Braşov, în ceea ce priveşte restanţele la creditele în lei la bănci. De precizat că în clasament nu s-a luat în considerare municipiul Bucureşti.
Potrivit raportului BNR, volumul creditelor în lei restante la sfârşitul anului 2009 a crescut de peste trei ori faţă de finele anului 2008. Creditele în lei restante la data de 31 decembrie 2009 se cifrează la 165,35 milioane de lei, în condiţiile în care la sfârşitului anului 2008 restanţele erau de doar 53,85 de milioane de lei.
Directorul BNR Suceava, Elena Sireteanu, a explicat că restanţele cumulate de populaţie şi companii în contul creditelor contractate la bănci au ajuns să reprezinte, în luna decembrie 2009, 6,42% din soldul total al creditelor, comparativ cu 6,19% în noiembrie 2009 şi 2,08% în decembrie 2008.
„Creşterea restanţelor la finalul lunii decembrie 2009, cu 2,32% faţă de luna precedentă şi de 3 ori faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008, s-a datorat mai ales componentei în lei, care a reprezentat 78,11% din totalul restanţelor, dar şi a celei în valută, care deşi a scăzut cu 1,19% faţă de noiembrie 2009, a crescut cu 158% faţă de decembrie 2008”, a spus Sireteanu.
Ea a adăugat că principalul motiv pentru care s-a ajuns la creşterea restanţelor la credite este „prelungirea declinului” veniturilor populaţiei şi agenţilor economici, pe fondul recesiunii economice naţionale.
Elena Sireteanu a mai precizat că o altă cauză importantă este creşterea ratei şomajului, care în judeţul Suceava a ajuns la 8%.
Ea a mai spus că, la fel ca la sfârşitul anului trecut, judeţul Suceava se situează pe locul 8 în topul judeţelor (exclusiv municipiul Bucureşti) în ceea ce priveşte volumul total al restanţelor, cumulat la credite în lei şi în valută, cu suma de 211,7 milioane de lei.

 

Volumul creditelor în lei şi valută a scăzut spre finalul anului 2009

Pe de altă parte, din raportul BNR se poate observa o descreştere a volumului de credite în lei şi valută cu 1,35% în decembrie 2009 faţă de luna noiembrie a anului trecut şi cu 4,45% faţă de luna decembrie 2008.
„Aici avem în vedere dinamica negativă a veniturilor în judeţul Suceava, evoluţia economiei locale şi a arieratelor, precum şi menţinerea trendului de creştere a ratei şomajului”, a spus Sireteanu. Ea a mai precizat că în decursul anului 2009 au fost preferate creditele în valută, în special din cauza diferenţei importante de dobândă, în favoarea împrumuturilor în monede străine, dar şi ca urmare a menţinerii cursului de schimb sub valoarea de 4,3 lei/euro.
În acelaşi timp, în luna decembrie 2009 se poate observa scăderea creditelor acordate agenţilor economici, cu 2,31% faţă de noiembrie 2009, cât şi cele acordate populaţiei, 0,44% faţă de noiembrie 2009. „Cererea de credite se menţine în continuare la un nivel redus ca urmare a înrăutăţirii aşteptărilor privind evoluţia veniturilor în contextul recesiunii economice, precum şi a procesului lent de ajustare descendentă a ratelor dobânzilor practicate de bănci la creditele noi pentru sectorul privat. De precizat că băncile continuă să fie prudente în relaţia cu populaţia şi agenţii economici, preferând să finanţeze statul”, a mai spus directorul BNR Suceava.
Raportul BNR arată şi o scădere a creditelor de consum contractate de populaţie, în timp ce creditele pentru locuinţe au crescut cu 16,12% faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2008.
Astfel, pe total, creditele în lei şi valută contractate de populaţie pentru consum au scăzut de la 1,4 miliarde de lei, la finele anului 2008, la 1,36 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie 2009. La creditele pentru locuinţe, în lei şi valută, suma a crescut de la 225,57 milioane de lei la sfârşitul lui 2008, la 261,94 milioane de lei la data de 31 decembrie 2009.
Elena Sireteanu a arătat că unul dintre motivele pentru care au crescut sumele împrumutate pentru locuinţe este şi derularea programului guvernamental „Prima casă”.

 

Sucevenii au economisit mai mult

În ceea ce priveşte depozitele populaţiei şi ale agenţilor economici la bănci, raportul BNR arată că acestea au fost mai mari la sfârşitul anului 2009 faţă de anul 2008. Populaţia a preferat în special depozitele pe scadenţe relativ mai lungi şi în mod preponderent în lei, ajungându-se la sfârşitul anului 2009 la un nivel al depozitelor la termen în lei de 909,83 milioane de lei, în creştere cu 63,95% faţă de perioada similară din anul 2008. Acelaşi lucru se observă şi la depozitele la termen în valută ale populaţiei, care au crescut cu 45,53% faţă de sfârşitul anului 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii ocupă locul doi pe ţară la credite restante.
 Vizualizări articol: 18932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii ocupă locul doi pe ţară la credite restante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ghid GRATUIT trimis de
( 4 feb 2010, 09:53:34
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza/ -� E GRATUIT!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei