Concernul suedez IKEA a sistat, deocamdată, investiţia din oraşul Gura Humorului, unde intenţiona să construiască o fabrică de mobilă. Directorul Departamentului de informaţii din compania Swedwood International, din cadrul concernului IKEA, Ingrid Steen, ne-a confirmat că deocamdată „studiile nu sunt suficient de promiţătoare pentru a continua”.
Conducerea IKEA a aprobat investiţia de 45 de milioane de euro de la Gura Humorului la sfârşitul lunii mai 2006, oraşul fiind selectat după analiza mai multor locaţii din ţară.
Din cele 28 de hectare, cât ar fi trebuit să aibă noua unitate de producţie, opt urmau să fie achiziţionate de la proprietari particulari, iar 20 au fost puse la dispoziţie de municipalitate. Suedezii intenţionau să cumpere toată suprafaţa, dar primăria nu a fost dispusă să vândă.
Conform surselor noastre, IKEA a investit deja până acum circa un milion de euro în proiectele tehnice, plata firmelor de consultanţă şi avocatură din Bucureşti, în proiectele şi avizele pentru calea ferată internă.
Lucrările propriu zise ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului 2007, iar fabrica de mobilă să fie recepţionată în data de 1 septembrie 2007.
Aproape o mie de locuri de muncă pierdute dintr-un foc
Noua investiţie ar fi însemnat 500 de locuri de muncă directe şi alte 300 indirecte. Se pare că problema cu care s-a confruntat la Suceava liderul mondial în producţia de mobilier a fost cea a materiei prime şi litigiile pe fond forestier, de genul celui între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Direcţia Silvică, în urma căruia suprafeţe mari de pădure sunt blocate la exploatare.
„Când se stabileşte proprietatea asupra pădurilor atunci vom discuta”, se pare că au spus reprezentanţii concernului suedez autorităţilor locale.
IKEA a fost prezent în România, în judeţul Suceava, încă din 1999, prin Swedwood Siret, fabrică de mobilier din lemn de răşinoase. Investiţia de la Siret a fost de peste zece milioane de dolari, dar la sfârşitul săptămânii trecute, conducerea Swedwood International a anunţat că închide fabrica şi trimite imediat în „concediu plătit” toţi cei 518 angajaţi.
„Compania nu a reuşit să-şi asigure o aprovizionare pe termen lung cu cantităţile de lemn suficiente necesare unei producţii de mobilă integrate complet (fabrică de cherestea, componente, adică panouri încleiate) şi pe scară mare. În consecinţă, condiţiile pentru continuarea funcţionării se consideră a fi foarte reduse atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, ne-a informat conducerea Swedwood.
(27 aug 2008, 11:32:48