Fabrica de mobilă Swedwood, care face parte din concernul suedez IKEA, închide unitatea de producţie din România, de la Siret. Directorul Departamentului Informaţii al Grupului Swedwood, Ingrid Steen, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că unitatea de la Siret, care produce mobilă din lemn masiv, pe bază de panouri de molid încleiat, „a înregistrat serioase probleme de rentabilitate timp de mai mulţi ani şi preţurile materiilor prime au crescut mult pe o perioadă mai mare de timp”.
„Compania nu a reuşit să-şi asigure o aprovizionare pe termen lung cu cantităţile de lemn suficiente necesare unei producţii de mobilă integrate complet (fabrică de cherestea, componente, adică panouri încleiate) şi pe scară mare. În consecinţă, condiţiile pentru continuarea funcţionării se consideră a fi foarte reduse atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, se arată în comunicat.
Drept urmare, Consiliul de Conducere al companiei mamă, Swedwood Holding B.V., a hotărât să însărcineze compania Swedwood Siret cu iniţierea unor negocieri vizând încetarea activităţii la Siret în scopul renunţării sau opririi activităţii. Aceasta se referă la toţi cei 518 angajaţi.
„Activitatea la Swedwood Siret încetează imediat şi angajaţilor li se oferă concediu plătit până la noi instrucţiuni. Negocierile cu reprezentanţii salariaţilor vor începe cât mai curând posibil”, mai precizează comunicatul companiei.
Scaune produse în România, cu defecte de fabricaţie
Reprezentanţii firmei nu mai dau nici un fel de alte detalii despre decizia care va trimite în şomaj peste 500 de oameni, dar nu este exclus să aibă legătură cu un alt eveniment care s-a petrecut la începutul acestui an, când IKEA a anunţat că retrage de pe piaţă un număr limitat de scaune pentru copii din gama "Gulliver", produse în ianuarie şi februarie în România şi livrate în alte 21 de ţări.
Oficialii IKEA au anunţat atunci, potrivit portalului german de ştiri VDI-Nachrichten, că nu s-au semnalat incidente legate de scaunele "Gulliver", dar că a fost constatată o defecţiune la unul dintre elementele de siguranţă care au rolul să prevină căderea copilului din scaun. Acestea nu erau fixate corespunzător, se mai precizează pe site-ul german.
Investiţia de la Siret, 10 milioane de dolari
Lider mondial în producţia de mobilă, IKEA a investit, în 1999, peste 10 milioane de dolari în Swedwood Siret. Fabrica suceveană este una din cele 33 ale gigantului suedez, majoritatea fiind localizate în Europa centrala şi de est. Mobilierul produs la Siret s-a exportat în magazinele IKEA din întreaga lume.
În 2007, compania a demarat o nouă investiţie într-o fabrică de mobilă, la Gura Humorului, de 45 de milioane de euro, care aduce 500 de locuri de muncă directe şi încă 300 indirecte.
Swedwood International are peste 9.500 de angajaţi şi deţine 33 de unităţi de producţie, localizate în 11 ţări. Valoarea cumulată a producţiei depăşeşte 500 de milioane de euro, din care fabrica de la Siret realiza 2,2%.
Povestea IKEA
Fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, a intrat în afaceri în 1943, când avea doar 17 ani. A primit din partea tatălui o mică sumă de bani, ca răsplată pentru că a fost un elev silitor.
Tânărul, care încă din copilărie manifestase înclinaţie spre jocul de-a afacerile, vânzând vecinilor chibrituri, creioane şi alte mărunţişuri, a folosit banii pentru a-şi întemeia propria afacere.
Numele companiei, IKEA, este alcătuit din iniţialele proprietarului, la care s-au adăugat iniţialele numelor Elmtaryd, ferma familiei sale, şi Agunnaryd, satul în care viitorul om de afaceri a crescut.
Firma a vândut la început, la preţuri mici, produse precum ceasuri, portofele, bijuterii şi rame pentru tablouri, iar după 5 ani a început să vândă şi mobilă. Ulterior, a început să producă propriul mobilier modern, la preţuri mici, iar mobilierul demontabil a apărut ca urmare a unei inspiraţii a unui angajat al companiei.
Al patrulea bogat al lumii, proprietarul IKEA ia masa cu angajaţii la fabrică
Concernul a ajuns să deţină peste 180 de magazine în întreaga lume, vizitate anual de peste 300 de milioane de posibili clienţi.
În ce priveşte divizia de producţie a companiei, aceasta are 33 de fabrici, îndeosebi în Europa Centrala şi de Est, iar printre acestea s-a numărat şi Swedwood Siret.
Astăzi, Ingvar Kamprad este al patrulea dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, cu o avere estimată de Forbes la 33 miliarde dolari.
Este recunoscut pentru stilul simplu de viaţă şi pentru modestia sa, care îl fac, printre bogaţii lumii, un original. Merge cu tramvaiul sau conduce un Volvo vechi de 15 ani, zboară la clasa economic, traversează strada pentru a-şi lua un suc mai ieftin de la un magazin, decât de la hotelul unde e cazat. De asemenea, îşi încurajează angajaţii să scrie pe ambele feţe ale colii de hârtie.
Nu ezită să ia o masă ieftină la IKEA, să folosească cupoanele de reduceri pentru pensionari, cumpără cadouri mai ieftine la reducerile de după Crăciun, iar despre vila sa din Elveţia se spune că este mobilată, în mare parte, cu produse din firma proprie.
De asemenea, compania şi de liderul său sunt, la ora actuală, implicaţi în nenumărate proiecte umanitare, alături de UNICEF.
(23 aug 2008, 13:37:38
de fapt boss-ul IKEA e modest,la noi orice toparlan care a pascut oile in Italia sau toape care au sters babe la****au jeep,3 case.Si bravo lor ca au muncit:dar ideea e ca nu le ajungi cu nik la nas f...i in gura sai F.t