Spitalul Suceava va avea o maternitate la standarde europene, în urma unei investiţii de peste 1 milion de euro, realizate în cadrul unui proiect de restructurare şi modernizare a secţiilor de obstetrică şi neonatologie de la această unitate sanitară.
Finanţarea este asigurată de Banca Mondială, iar după finalizarea lucrărilor de reabilitare, în ultima parte a anului viitor, maternitatea de la Suceava va deservi şi judeţul Botoşani.
Condiţii hoteliere de trei stele şi dotare performantă
Conducerea Spitalului Suceava speră ca renovarea maternităţii să pună capăt exodului de paciente către alte clinici, în situaţia în care condiţiile hoteliere vor fi de cel puţin trei stele, iar dotarea performantă va permite şi efectuarea unor intervenţii de ultimă oră.
“Este o investiţie foarte mare, care va da un alt standard al asistenţei în această specialitate pentru două judeţe. Maternitatea Suceava va deveni centru de excelenţă şi cum până la acest nivel nu mai există o etapă intermediară, nu văd ce concurenţă am mai putea avea şi unde ar mai trebui să se deplaseze femeile cu probleme. Există tendinţa, datorită modalităţilor actuale de a se naşte natural şi fără dureri, ca femeile să se adreseze unor unităţi din afara judeţului care asigură tehnica necesară. Nu-i un fenomen de masă, dar se înregistrează asemenea deplasări preferenţiale pentru intervenţii moderne în alte clinici, care dispun de o dotare adecvată. Chiar dacă lucrările nu se vor finaliza în 12 luni, aşa cum este prevăzut, spre finele anului viitor vom avea oricum o maternitate renovată”, a spus managerul Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan, cu precizarea că acest proiect reprezintă o iniţiativă a dr. Cristian Irimie, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie, din perioada când se afla la conducerea fostei Direcţii de Sănătate Publică Suceava.
Saloanele şi sălile de operaţii, recompartimentate şi renovate
Valoarea totală a proiectului care va transforma radical maternitatea de la Suceava este de 1.182.639 euro, preţ în care este inclus şi TVA-ul.
Lucrările de renovare presupun, printre altele, recompartimentarea saloanelor existente, astfel încât acestea să corespundă normelor în vigoare care cer 7 mp/pat şi echiparea fiecărui salon cu grup sanitar ce include şi un duş.
Sălile de operaţie sunt, de asemenea, cuprinse în demersurile de modernizare. Practic, după finalizarea lucrărilor, maternitatea va dispune de 3 săli de operaţie, 9 paturi pentru anestezie şi terapie intensivă, 4 săli individuale de naşteri, 41 de paturi pentru gravide, 38 de paturi pentru lăuze şi 18 paturi pentru copiii născuţi prematur.
De asemenea, vor exista spaţii speciale pentru biberonie, sterilizare. O parte din tehnică este deja asigurată în condiţiile în care, de la începutul anului, câteva aparate destinate acestui sector au sosit la Spitalul Suceava, completând dotarea existentă.
( 3 iul 2008, 12:53:48
el cand v-a fi pregatit conform normelor europene ?
despre competenta, profesionalism si bun simt nu amintiti nimic?