Societatea Bucovina Ecotermgaz, care administrează proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu se va înscrie la licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ, a declarat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. El a motivat decizia prin faptul că firma are datorii la bugetul de stat şi că nu poate obţine certificatul fiscal necesar înscrierii la licitaţie.
Administraţiile judeţeană şi locale nu mai au şansa de a deveni operatori de gaz, în cadrul proiectului „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a spus, marţi, în conferinţă de presă, că Bucovina Ecotermgaz SA, la care acţionar majoritar este CJ Suceava, nu se poate înscrie la licitaţia organizată, joi, de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că societatea nu poate obţine certificat fiscal din cauza celor aproximativ 11 miliarde de lei vechi reprezentând TVA, pentru care este în litigiu în instanţă cu Direcţia de Finanţe Suceava.
Flutur a menţionat că în cursul zilei de miercuri va fi analizată situaţia societăţii Bucovina Ecotermgaz şi a proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Bucovina Ecotermgaz SA Suceava a câştigat, în urmă cu doi ani, licitaţia organizată pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ, dar licitaţia a fost contestată de unul dintre participanţi şi, ulterior, procesul verbal al licitaţiei a fost anulat prin instanţă.
După nenumărate solicitări ale autorităţilor judeţene şi locale, Ministerul Economiei şi Finanţelor organizează, în sfârşit, o nouă licitaţie, data acesteia fiind fixată pentru joi, 3 iulie.
Primele localităţi care vor avea gaz metan
Documentaţia pentru organizarea licitaţiei de desemnare a operatorului reţelei de gaze naturale din localităţile sucevene care sunt racordate la reţea în urma investiţiilor prin programul judeţean de utilităţi a fost depusă de CJ Suceava la minister, la începutul lunii martie.
Conform site-ului Ministerului Economiei şi Finanţelor, se licitează concesionarea distribuţiei de gaze naturale în localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Argestru, Roşu şi Todireni, Cajvana şi Codru, Dolhasca, Budeni, Gulia, Poiana, Poienari, Probota, Siliştea Nouă şi Valea Poienei, Bădeuţi, Gara, Lunca şi Milişăuţi, Solca Vicovu de Sus, Bivolăria, Vicovu de Jos, Arbore, Bodnăreni şi Clit, Baia şi Bogata, Bilca, Bogdăneşti, Boroaia, Bărăşti, Giuleşti, Moişa şi Săcuţa, Cornu Luncii, Băişeşti, Brăieşti, Dumbrava, Păiseni, Sasca Mare, Sasca Mică, Sasca Nouă şi Şinca, Dărmăneşti, Măriţei, Dănila, Călineşti, Călineşti- Vasilache şi Măriţeia Mică, Dolheştii-Mari, Dolheştii Mici şi Valea Bourei, Drăguşeni, Broşteni şi Gara Leu, Dumbrăveni şi Sălăgeni, Frătăuţii Noi şi Costişa, Frătăuţii Vechi şi Măneuţi, Gălăneşti şi Hurjuieni, Grăniceşti, Dumbrava, Gura Solcii, Iacobeşti Româneşti şi Slobozia Sucevei, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Marginea, Moara Nica, Bulai, Frumoasa, Groapa Vlădichii, Liteni, Moara Carp, Vornicenii Mari şi Vornicenii Mici Păltinoasa şi Capu Codrului, Pătrăuţi, Pojorâta şi Valea Putnei, Todireşti, Costâna, Părhăuţi, Sârghieşti şi Soloneţ, Vadu Moldovei, Cămârzani, Ciumuleşti, Dumbrăviţa, Ioneasa, Mesteceni, Movileni şi Nigoteşti, localităţile Vama, Molid, Prisaca Dornei şi Strâmtura, Volovăţ, Zvoriştea, Buda, Dealu, Poiana, Şerbăneşti, Slobozia, Stânca şi Stâncuţa.
Distribuţia de gaz metan, o afacere pentru 49 de ani
Durata contractului de concesiune este de 49 de ani, procedura aplicată este licitaţie publică deschisă, iar criteriul utilizat la atribuirea contractului este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Licitaţia are loc la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Cele 34 de localităţi menţionate au deja reţea interioară şi trebuie făcut doar racordul sau sunt în apropierea conductelor de medie presiune fără instalaţii de distribuţie interioare.
În etapa a doua vor fi cuprinse celelalte 30 de localităţi care sunt incluse în proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Reţeaua de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” va fi transferată societăţii Tranzgaz, care va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul „Utilităţi şi mediu”, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
( 2 iul 2008, 15:55:01