Deşi datele statistice arată ca rata şomajului înregistrată la nivelul judeţului este în continuă scădere, cea mai afectată de şomaj rămâne în continuare categoria de vârstă 40-49 de ani, reprezentând 28% din totalul de şomeri înregistraţi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.
Această situaţie are drept cauze restructurările economice din plan local, opţiunea angajatorilor de a încadra tineri şi pregătirea profesională neadaptată la cerinţele pieţei muncii.
Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, şomerii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, deşi se confruntă cu o educaţie şi cu calificări dobândite într-un alt sistem, sunt foarte motivaţi în a se recalifica. Cei care nu reuşesc să se angajeze se lovesc de problemele actualului sistem: provin din mediul rural, au posibilităţi foarte reduse de angajare în localitatea de domiciliu, nu au mijloace de transport în comun la ore care să le permită respectarea unui program de lucru sau de formare profesională, nivelul de salarizare oferit de angajatori acoperă cu greu cheltuielile necesare.
În ceea ce priveşte categoria tinerilor cu vârste de până la 25 de ani, factori precum lipsa de experienţă şi mobilitate profesională, dobândirea unor calificări care nu sunt cerute pe piaţa muncii sunt răspunzători pentru neîncadrarea acestora pe piaţa muncii.
„Tinerii şomeri suceveni acuză tendinţa unor angajatori de a prelungi nejustificat de mult perioada de lucru de probă, angajatorii invocând dezinteresul pentru muncă al tinerilor, slaba lor pregătire profesională şi pretenţii salariale fără acoperire”, a declarat directorul Constantin Şuvăr.
În cursul anului 2007, în judeţul Suceava, şi-au găsit un loc de muncă 12.325 de şomeri, dintre care 3.002 tineri sub 25 ani, 3.265 cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 ani, 2.837 persoane cu vârsta peste 45 de ani, 6.854 persoane din mediul rural şi 5.471 din mediul urban.
„Ocuparea mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, în cursul anului 2007, ne îndreptăţeşte să considerăm că persoanele din această categorie au ales să participe la oportunităţile oferite de măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă ca alternativă la agricultura de subzistenţă”, este de părere directorul Constantin Şuvăr.
(17 mar 2008, 14:42:15