Crescători de capre din judeţ au fost convocaţi, la finele săptămânii trecute, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii societăţii Capra SRL, cei care vor deschide, în acest an, în comuna Zvorâştea, o fermă şi o fabrică de procesare a laptelui de oaie şi capră.
Printr-o investiţie de 4 milioane de euro, realizată cu sprijinul programului SAPARD, un investitor din ţară va deschide în comuna Zvorâştea o fabrică de procesare a laptelui de capră şi oaie. Deşi va avea, în aceeaşi comună, şi propria fermă de capre, cu o capacitate de 5.000 de capete, investitorul va avea nevoie şi de lapte de capră din afara fermei, astfel că ceilalţi crescători din judeţ vor avea asigurată piaţa de desfacere, greu de găsit în momentul de faţă.
Primele ferme de capre
La întâlnirea moderată de şeful Direcţiei Agricole Suceava, Dumitru Parasca, au participat şase crescători de capre din judeţ.
Dintre sucevenii care au investit în afacerile cu capre, Octavian Cuzencu este cel mai bine dezvoltat. După ce o perioadă a crescut oi ţurcane, din care nu a scos un profit foarte bun, omul s-a reprofilat pe crescut capre. La ferma sa de la Grămeşti are 396 de capre. Dacă anul trecut procesatorul cu care acesta lucrează i-a dat 0,80 de lei pe litrul de lapte de capră, din acest an omul a reuşit să obţină un leu la litrul de lapte, preţ pe care îl consideră acceptabil, dar nu mulţumitor.
Ilie Tipa a achiziţionat, anul trecut, 270 de capre de la Constanţa. Şi-a ridicat o fermă la Siminicea, iar laptele pe care îl produce îl foloseşte pentru a produce telemea de capră, pe care o livrează însă cu greutate.
Un alt fermier, Grigore Popovici, a ajuns la afaceri cu capre după ce şi-a încercat norocul mai întâi cu porcine şi taurine. În ferma de la Gura Humorului, pe care a amenajat-o încă din 2003, creşte 60 de capre, dar speră să se dezvolte cât de curând.
Dispute pe seama preţului pe litrul de lapte
Foarte curioşi, crescătorii de capre prezenţi la şedinţă au vrut să ştie cât le va oferi pe litrul de lapte fabrica de la Zvorâştea. Mirela Alice Stan, administratorul SC Capra SRL, a vorbit de un preţ estimativ de 1,2 lei la litrul de lapte de capră. De cealaltă parte, crescătorii au spus că ar fi foarte motivaţi să investească şi să-şi dezvolte fermele dacă ar avea garanţia că vor primi 1,5 lei pe litrul de lapte.
Specialiştii Direcţiei Agricole Suceava prezenţi la şedinţă i-au sfătuit pe crescători să se asocieze într-un grup de producători, aceasta fiind cea mai uşoară cale pentru obţinerea fondurilor europene.
Având în vedere că fabrica de la Zvorâştea va intra pe piaţă în toamna acestui an, este de aşteptat ca numărul crescătorilor de capre din judeţ să crească.
„Până acum oamenii erau reţinuţi din cauza problemelor de la desfacere, creşterea şi exploatarea caprelor fiind foarte facilă în această zonă. După apariţia acestei fabrici şi acest impediment va fi depăşit” este concluzia la care au ajuns specialiştii Direcţiei Agricole prezenţi la şedinţă.
Conform estimărilor, în momentul de faţă în judeţ sunt crescute în jur de 20.000 de capre, dintre care însă numai 8.000 sunt identificate şi introduse într-o bază de date, aşa cum cer nomele europene.
(17 mar 2008, 18:15:21