Sute de kilograme de carne stricată şi zeci de kilograme de alimente cu termenul de valabilitate expirat au fost retrase de la comercializare de către inspectorii OJPC Suceava.
Produsele alimentare au fost depistate în magazinele din judeţ pe parcursul primei luni a acestui an.
Directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Elena Oanea, a declarat că „în urma controalelor efectuate în luna ianuarie au fost retrase de pe piaţă 228 de kilograme de carne şi produse din carne care prezentau caracteristici organoleptice neconforme şi alte 42 de kilograme de produse alimentare constând în biscuiţi, margarină şi brânzeturi care aveau termenul de valabilitate expirat”.
Elena Oanea apreciază situaţia ca fiind gravă, motiv pentru care solicită consumatorilor suceveni să fie atenţi atunci când cumpără carne şi produse din carne.
Cumpărătorii trebuie să păstreze bonul de casă
Potrivit Elenei Oanea, consumatorul are dreptul să solicite vânzătorului să-i prezinte eticheta produsului, pentru a putea analiza compoziţia şi încadrarea în data durabilităţii minimale, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire.
„Consumatorul trebuie să refuze produsele alimentare care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate şi aspect vechi”, a mai precizat Elena Oanea. De asemenea, consumatorul trebuie să refuze preparatele din carne care prezintă aspect de „produs congelat supus decongelării”, produs care prezintă cu certitudine modificări faţă de cele ale unui produs la care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători.
OJPC face apel către consumatorii suceveni ca la cumpărarea oricărui produs să solicite bonul de casă, pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, se doreşte reclamarea produsului şi să nu cumpere alimente, în special carne, din locuri neautorizate.