Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi scoate bani şi din piatră seacă. Prin Ordinul nr. 1702 din 12.10.2005 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., companie de stat, toţi cei care utilizează zona drumurilor naţionale sunt obligaţi la plata unei taxe. Nu sunt exceptate nici măcar primăriile care extind reţelele de utilităţi, care trebuie să plătească sume substanţiale pentru conductele de apă sau canalizare care traversează sau sunt de-a lungul drumurilor naţionale.
De exemplu, Primăria Vama, care din bugetul propriu nu şi-ar fi permis să rezolve problema alimentării cu apă din comună, a avut un proiect finanţat cu bani europeni, prin programul SAPARD, de alimentare cu apă şi canalizare. Proiectul avea o valoare de 1 milion de euro, dar în urma licitaţiei suma a scăzut la aproximativ 700.000 de euro.
Primarul de Vama, Dorin Toader Preutescu, ne-a declarat că pentru a obţine avizele necesare pentru autorizaţia de construcţie a fost obligat de „Drumurile Naţionale” să semneze un contract de închiriere cu compania, prin care primăria trebuie să plătească o chirie care se ridică la aproximativ 25.000 de euro.
Justiţia a scutit la plată firmele de cablu
„Investiţia a fost finalizată în 30 noiembrie 2006 şi în 2007 am fost obligat să semnez contractul, pe 2 ani. Până acum nu am plătit nimic şi i-am tot presat cu scrisori şi pe cei de la Ministerul Transporturilor şi pe cei de la Ministerul Administraţiei, să facă ceva pentru ca primăriile să nu mai plătească chirie pentru utilităţi. Uniunea Europeană ne dă banii cu o mână şi statul ne ia cu două”, a declarat primarul.
Acesta a mai spus că de la consultantul proiectului a primit asigurări că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care primăriile vor fi scutite de chirie şi în baza acestei asigurări nu a plătit până acum nimic, dar nu are nici un document care să-l ajute în eventualitatea că „Drumurile Naţionale” l-ar acţiona în instanţă pentru neplată.
Deocamdată, Ordinul nr.1702/2005 dat de fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu este în vigoare, doar prevederea referitoare la taxarea societăţilor de cablu pentru cablurile supraterane fiind declarată nelegală de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, prin Decizia nr. 397 dată în urmă cu exact 1 an, în 24 ianuarie 2007.
Taxele sunt între 0,6-9,44 euro/ ml/lună
În baza Ordinului fostului ministru Berceanu, amplasarea conductelor de apă, canalizare, aburi şi alte produse neinflamabile, de gaze, ţiţei şi alte produse inflamabile şi benzi transportatoare care traversează aerian drumurile se taxează pe metrul liniar/ lună astfel: traversare aeriană cu 0,87 euro, subtraversare cu 0,60 euro, amplasare subterană în lungul drumului, în ampriză, în afara părţii carosabile 0,60 euro, sub partea carosabilă cu 1,01euro, iar în zona de siguranţă cu 0,47 euro. Pentru amplasare aeriană în lungul drumului se plăteşte în ampriză 2,36 euro/ metrul liniar/lună, în zona de siguranţă 1,68 euro, pe poduri şi podeţe, în canale tehnice 6,07 euro, iar ancorat de pod sau în altă soluţie decât canal tehnic 9,44 euro pentru fiecare metru liniar/lună.
Tariful de utilizare a zonei drumurilor naţionale nu se aplică pentru unităţile bugetare de asistenţă socială şi de educaţie (spitale, creşe, aziluri de bătrâni, şcoli, grădiniţe).
(26 ian 2008, 16:02:26