Principalii agenţi de turism din oraşul-staţiune Vatra Dornei, precum şi pensiunile agro-turistice din zona Bazinului Dornelor şi-au definitivat deja ofertele pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Acestea au fost prezentate de altfel şi în cadrul Târgului Internaţional de Turism, ce s-a desfăşurat la sfârşitul lunii trecute, la Bucureşti.
Şi pentru sezonul alb din acest an oferta turistică este deosebit de bogată. Aceasta se referă atât la posibilităţile de cazare cît şi la cele de agrement. Ca şi în anii precedenţi, cei mai cunoscuţi agenţi de turism din zonă dispun de cele mai multe locuri de cazare.În funcţie de posibilităţile financiare ale fiecărui turist, Vatra Dornei oferă diverse variante celor care vor să-şi petreacă anul acesta Revelionul în oraşul-staţiune. Astfel, pentru un pachet de 5, respectiv 6 nopţi la Complexul hotelier Bradul - Călimani, un turist va plăti o sumă cuprinsă între 1.350 şi 1.475 de lei, la două stele şi între 1.440 şi 1.590 de lei pentru un confort de trei stele. Pachetele includ 5 sau 6 nopţi de cazare, mic dejun şi prânz - bufet suedez, cina festivă de revelion şi cea de carnaval, un spectacol inedit, tombolă, foc de artificii şi alte surprize.
Program artistic şi grătar la cota 1300
Hotelul „Carol”, de trei stele, situat tot în centrul municipiului, oferă pentru Revelionul 2008 un pachet de 5 nopţi, la preţul de 2.030 lei de persoană. Acesta include cazare cu pensiune completă, cină bucovineană cu program artistic (dansuri populare şi obiceiuri de iarnă), barbecue la cota 1300, cina festivă de revelion, cea de carnaval, divertisment şi un pachet de relaxare.
Singura structură de cazare, de patru stele din Vatra Dornei, hotelul „Alpin”, a lansat pentru perioada menţionată, un sejur de 6 nopţi, la preţul de 2.320 de lei de persoană, în cameră dublă şi 2.750 de lei de persoană, în apartament. Serviciile oferite sunt similare cu cele ale hotelului „Carol”.
Cei care vor opta pentru un hotel de două stele, cum ar fi „Intus”, vor plăti pentru un sejur de 5 zile, o sumă cuprinsă între 1.025 şi 1.150 de lei de persoană, pachetul incluzând cazare, trei mese pe zi, cina festivă de revelion şi cea de carnaval. La acelaşi hotel, un sejur de 4 zile costă între 860 şi 1.040 de lei de persoană, în funcţie de condiţiile oferite.
Tarife asemănătoare practică şi pensiunile de patru stele din Vatra Dornei. La „Vânătorul”, pentru un pachet de 4 nopţi, un turist va plăti aproximativ 1.220 de lei, iar la „Casa di David”, 1360 de lei de persoană.
La cele de trei stele, un pachet de 5 nopţi ajunge la 250 de euro de persoană şi include de asemenea servicii complete.
Toate locurile, deja rezervate
De altfel, după cum am aflat de la diverşi agenţi economici din turism, majoritatea structurilor de cazare din zonă sunt deja rezervate pentru perioada revelionului.
Nici pensiunile agro-turistice din zona Bazinului Dornelor nu se pot plânge că nu au solicitări pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Persoane din întreaga ţară vin din timp la Vatra Dornei pentru a-şi rezerva spaţii de cazare la particulari. O noapte de cazare în perioada revelionului costă la astfel de pensiuni, în jur de 75 de lei de persoană. Opţional, gazdele le pot pregăti turiştilor şi cina de revelion, cu bucate tradiţionale.
Cei care vor alege ca destinaţie de vacanţă Vatra Dornei au la dispoziţie numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber. Dacă vremea va fi favorabilă, pe lângă practicarea sportului alb, turiştii se pot orienta şi către alte sporturi de iarnă, cum ar fi escalada pe gheaţă, free ride (traseu de avalanşă) şi altele.
„Week-end în Ţara Lupilor”
Turişti mai pot opta de asemenea pentru un mod inedit de a petrece câteva ore în aer liber şi anume, echitaţie, plimbări cu sănii trase de cai, precum şi schi de tură pe traseele montane ale Parcului Naţional Călimani (PNC). Punctul de plecare al acestor drumeţii, ecvestre sau pe schiuri va fi localitatea Gura Haitii. „Activităţile amintite, derulate în acest areal, reprezintă o variantă complementară la serviciile turistice ale municipiului-staţiune Vatra Dornei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Călimani, Emil Palamaru. Pachetul de iarnă, intitulat „Un week-end în Ţara Lupilor” este oferit şi anul acesta turiştilor contra sumei de 245 de lei pe zi/de persoană. Acesta include pensiune completă, adică atât cazare cît şi trei mese, la pensiunile agro-turistice din Gura Haitii, precum şi 3 ore de agrement: o oră plimbare cu sania trasă de cai, o oră de schi de tură (schi alpin alternat cu schi fond) şi o oră de echitaţie.
Programe conforme cu cerinţele de mediu
Toate programele turistice se desfăşoară în conformitate cu cerinţele de mediu, turiştii fiind însoţiţi de un ranger ghid, din cadrul Parcului Naţional Călimani. Pentru echitaţie, turiştii au la dispoziţie 13 cai, dintre care 9 huţuli, 3 arabi pur-sânge şi un ponei. Conform celor declarate de către Cătălin Ursache, ranger-ghid în cadrul PNC, „se pot alege şi trasee de o zi, contra sumei de 100 de lei de persoană”.
Parcul Naţional Călimani reprezintă una dintre cele 16 arii naturale protejate din România, fiind amplasat pe teritoriul judeţelor Suceava, Mureş, Harghita şi Bistriţa-Năsăud. În suprafaţă totală de aproximativ 24 000 de hectare, arealul menţionat cuprinde şi fosta Exploatare Minieră de Sulf Călimani, care a fost închisă după 1990.