În doar două luni de zile, de când interdicţia de vânzare a cotei de lapte a fost ridicată, sute de ţărani din judeţ s-au interesat de cum îşi pot vinde cota de lapte. Nu mai puţin de 350 şi-au vândut deja cota, asta deşi preţul oferit de cumpărători este unul modic, cu mult sub valoarea preţurile europene vehiculate pentru vânzarea acesteia. Cum clienţii nu sunt chiar foarte uşor de găsit, unii crescători de vaci şi-au scos cota la vânzare în anunţurile de mică publicitate din presa locală.
Vor să-şi vândă cota şi vacile
Vasile Boboc, un bărbat de 45 de ani, din Boroaia, are în bătătură două vaci pentru care a obţinut o cotă de 4.500 de litri de lapte. Acum vrea să-şi vândă cota şi să renunţe la cele două animale.
„Procesatorii dau 5.000 de lei vechi pe kilogram. E un preţ în bătaie de joc, condiţii în care nu mai pot continua să-mi pierd timpul. Vreau să îmi vând toată cota”, ne-a spus bărbatul. Cere 2.000 de lei vechi pe kilogram, ceea ce înseamnă că speră să ia 2 milioane de lei vechi pentru fiecare tonă de lapte cedată. După ce scapă de cotă, are de gând să-şi vândă şi cele două animale.
Tot printr-un anunţ în ziar, Elena Ivan, din Poiana Stampei, vrea să-şi vând cota de 9.000 de litri de lapte. „Am avut patru vaci, dintre care două le-am vândut, am îmbătrânit şi e multă muncă pentru mai nimic. Vreau să-mi vând cota şi să mai cresc doar două dintre vaci, iar laptele să-l folosesc pentru consum propriu”, ne-a mărturisit femeia. Ea nu şi-a stabilit un preţ de vânzare, fiind dispusă să negocieze cu cel care o contactează.
Cumpărătorii, din rândul marilor crescători
Pentru 1-2 milioane de lei vechi pe tonă, ţăranii îşi vând cota, renunţând la dreptul de a-şi mai comercializa în vreun fel laptele produs în gospodărie. Cei care cumpără sunt crescătorii mijlocii şi mari, care au făcut investiţii, şi-au mărit numărul de animale, şi au nevoie de o cotă mai mare, pe care nu au putut să o obţină iniţial de la stat, deoarece aveau un efectiv mai mic de animale.
În momentul de faţă, întreprinzătorii care şi-au achiziţionat recent vaci şi au nevoie de cotă pentru a comercializa laptele au două posibilităţi: fie o cumpără de la micii fermieri, fie aşteaptă să primească, abia la anul, o cotă din rezerva naţională. Mulţi apelează la prima variantă, profitând şi de preţul mic perceput de ţărani. Cota de lapte este instrumentul obligatoriu fără de care, odată cu aderarea României la UE, producătorii de lapte nu-şi mai pot vinde produsul la procesatori sau în pieţe.
"