Cică trăim într-o țară europeană. Cică avem o piață liberă, care funcționează după cerere și ofertă. Cică tindem spre prosperitate. Cică merităm respect, fiind cetățeni ai Uniunii Europene. Cică avem dreptul la servicii medicale de înaltă performanță. Cică suntem obligați să raliem orice activitate din țara asta la standardele europene. Și pot înșira n de cică. Toate astea și multe altele costă. Să luăm ca exemplu medicina. Aici totul se raportează la bani. Vă convine sau nu, la discuția asta se reduce totul. Ai un sistem finanțat ca lumea, ai medici suficienți și motivați rezultă pachete de servicii medicale de calitate europeană. Noi avem medici extraordinar de bine pregătiți. Sunt și excepții, dar astea nu pot arunca anatema asupra întregului corp medical. Ce nu avem? Finanțare. De ce? Unele din motive vor fi expuse mai jos.
Ăștia, care aveți numai drepturi, pe lângă faptul că de obligații uitați mereu, scăpați din vedere un lucru esențial. Și anume cât plătiți pentru asigurările de sănătate. Ești pensionar, da? Dacă ai pensie sub o mie de lei, nu plătești nimic. Mai ai o soție care poate fi coasigurat. Deci din nou nu plătește nimic. Ai ajutor social. Dar nu tu singur. Că de legea 416 beneficiază toată familia. Cât plătește o așa familie la CAS? 3 lei. Și sunt doi asigurați. Înmulțiți cu zeci sau sute de mii cazurile de mai sus și veți vedea că toți ăștia nici măcar nu contează la bugetul național prin plățile lor. Nu contează, dar consumă cel mai mult.
Să zicem că lucrezi în Uniunea Europeană. Aici sunt două aspecte.
Lucrezi legal, cu contract, ceea ce înseamnă că plătești impozite și asigurări în țara în care ești angajat. În România, dacă ai toate formularele europene în regulă, teoretic beneficiezi de asigurări de sănătate. Asta pentru că statul pentru care lucrezi e obligat să deconteze statului nostru contravaloarea serviciilor medicale pe care ți le-a oferit.
Lucrezi ilegal, nu contează unde sau cum, doar pentru că tu și familia ta să puteți supraviețui. Nu plătești nimic pe nicăieri. Câștigi câteva sute de euro, măcinându-ți sănătatea. Vii în țară și ce faci? Plătești o lună două asigurările de sănătate, câteva zeci de lei, nici măcar o sută de euro. Și ai pretenția ca în două luni să mergi peste tot, că, deh, tu ești asigurat și ai drepturi. Asta în timp ce alții care cotizează cu miile de lei la CAS îți plătesc ție operațiile și explorările.
Să zicem că ai o firmă cu conturile la vedere. Lucrezi cinstit. Te târâi cum poți în piața asta din care lipsește tocmai puterea de cumpărare. Să zicem că ai dificultăți la plăți. Ce pățești? De toate. Orice instituție la care ai debite are posibilitatea legală de a te executa. Trecând prin instanțe, prin fisc și altele, dar acolo se ajunge. La popriri și multe asemenea mijloace de constrângere. De ce? Pentru că ție au ce să-ți facă. Pentru că e nevoie de bani la buget. Pentru că așa zisul stat social de inspirație românească asta presupune. Unul să muncească pentru alți cinci, în timp ce rechinii își retrocedează terenuri supraevaluate, sute de hectare de păduri și mai știu eu ce, dând găuri majore în buget. Și când îi strânge justiția, normal, se dau nevinovați și, ce să vezi?, bolnavi. Eu i-aș ține pe ăștia la pușcărie până dau înapoi toți banii. Achiți mâine integral tot prejudiciul stabilit de instanță, poftim la libertate. Nu vrei să achiți sau îl iei pe NU în brațe, stai pe viață după gratii. Ar fi mult mai simplu.
Toți ăștia care plătesc trei sau zero lei la asigurările de sănătate au cel mai mare clonț. Pe ăștia îi vezi dând cu picioarele în ușile cabinetelor medicale. Pe ăștia îi vezi sufocând Urgența pe la spital. Pe ăștia îi vezi pe la rmn-uri sau tomografe, eventual de două ori pe an. Pe ăștia îi vezi răgând pe la laboratoarele de analize, că de ce sunt programați peste o săptămână sau o lună, când sunt fonduri, și nu li se fac analizele pe loc. Acum. Imediat. Pe ăștia îi auzi urlând că ei plătesc degeaba. Ăștia fac reclamații pe la casele de asigurări județene sau la cea națională. Ăștia cred că li se cuvine orice. Ăștia, calicii cu drepturi, vin cu jalba-n proțap pe la medicii de familie și urlă că stau la coadă. Și când intră în cabinet îți aruncă în față: am venit să-mi compensați astea și mai vreau și trei bilete de trimitere la tot felul de specialiști. Și când medicul începe să le explice că nu se poate chiar tot ce vor ei, ăștia încep să zbiere. De parcă medicul ăla ar fi pus acolo să le suporte lor mofturile. Asta nu e medicina de înaltă performanță. Asta e medicina socială. Așa cum e și potrivit în statul ăsta cică social.