Legea care obligă televiziunile generaliste şi de ştiri să difuzeze săptămânal emisiuni culturale "nu împovărează posturile cu obligaţii excesive" şi este un răspuns viabil la tendinţele de tabloidizare a programelor TV, a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
"Acest proiect a fost susţinut de CNA de la bun început, pentru că el asigură accesul publicului la o gamă largă de informaţii culturale, de la arta spectacolului la literatură şi film. Şi, în acelaşi timp, nu împovărează posturile de televiziune comerciale cu obligaţii excesive. Totodată, este şi un răspuns viabil la tendinţele de tabloidizare şi uneori de alunecare în derizoriu şi chiar în vulgaritate a programelor TV", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Televiziunile generaliste trebuie să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, iar televiziunile de ştiri, 30 de minute, a hotărât, miercuri, Senatul, care este forul decizional în privinţa acestei iniţiative legislative.
Senatul a adoptat, cu amendamente, o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Legii 504/2002 a audiovizualului, al cărei autor este deputatul PNL Gheorghe Taloş.
Potrivit unui amendament propus plenului de Comisia pentru cultură şi acceptat de senatori, transmiterea acestor programe nu se va putea face în intervalul orar 1.00 - 7.00. Membrii comisiei de specialitate au argumentat adoptarea unei astfel de restricţii prin faptul că astfel se va evita difuzarea emisiunilor culturale la ore fără audienţă.
În cazul programelor oferite publicului de radiodifuzorii care transmit programe de televiziune specializate în ştiri, aceştia trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ.
În sensul legii, sunt emisiuni cu conţinut cultural acele emisiuni în care se transmit, printre altele, muzică clasică, cultă, contemporană, în care sunt prezentate expoziţii de artă plastică şi decorativă, colecţii ale unor muzee. În aceeaşi categorie intră prezentarea de evenimente editoriale, emisiuni de cultivare a limbii române, recitaluri de poezie, recenzii de carte, piesele de teatru prezentate într-un cadru critic sau istoric, transmiterea de spectacole de dans şi de balet, spectacole de circ, emisiunile privind cultura populară.
Iniţiativa legislativă, care a trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost adoptată de Senat, forul decizional, cu 86 de voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
Dacă televiziunile generaliste şi posturile de ştiri nu vor respecta aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.
Prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.