Sucevenii și nu numai pot să admire, în perioada 15 aprilie - 6 iunie 2025, în Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean, ouă încondeiate, păscărițe, cruci de factură populară, podoabe, icoane, țesături de interior, toate în cadrul expoziției de simboluri pascale.
Programul de vizită este de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. În perioada Sărbătorilor Pascale, Muzeul Satului Bucovinean este deschis pentru vizitare cu program normal.
Muzeograful Maria Cîrțu, Serviciul Etnografie – Muzeul Național al Bucovinei, a spus că expoziția temporară Simboluri Pascale în Bucovina înseamnă „spiritualitate, autenticitate, tradițional, frumos, culoare și lumină”.
„Bucovina, loc încărcat de spiritualitate, păstrează multe obiceiuri și tradiții de Paște moștenite ce gravitează în jurul Patimilor, Răstignirii și Învierii lui Iisus. Pentru această mare sărbătoare, pasca și ouăle roșii sau încondeiate devin simboluri și embleme sacre, ele având o semnificație aparte în comuniunea omului cu divinitatea, toate având scopuri benefice. Ouăle de Paște prezente în viața creștinilor împodobesc cu simbolurile lor pascale ziua cea mai aleasă din an”, spune muzeograful Maria Cîrțu.
Tot de la reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei am aflat că expoziția își propune să aducă în fața publicului obiecte din patrimoniul etnografic specifice sărbătorilor pascale (ouă încondeiate, păscărițe, cruci de factură populară, podoabe, icoane, țesături de interior, etc.), cât și tablouri și planșe care cuprind imagini și texte cu ceea ce reprezintă datinile și obiceiurile de Paște, cât și meșteșugul încondeierii ouălor.
„Tradiție și artă, cu profunde semnificații în universul spiritual, colorate parcă în nuanțele picturilor mănăstirilor din Bucovina, ouăle împodobesc sărbătoarea Paștilor și dau expresie credinței în Înviere în forme artistice creștine. În Bucovina, mai mult decât în alte zone, încondeierea ouălor a atins perfecțiunea, s-a transformat în artă care a evoluat de la o singură culoare cu un singur motiv decorativ la compoziții cromatice și motive complexe.
Obiectele expuse ilustrează importanța sărbătorilor pascale și diversitatea motivelor tradiționale încărcate de simboluri specifice Bucovinei”, a explicat muzeograful Maria Cîrțu, Serviciul Etnografie.