Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
sâmbătă, 12 apr 2025 - Anul XXX, nr. 86 (8921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3617 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Simboluri pascale

Ouă încondeiate, cruci de factură populară, icoane, țesături, toate în expoziția de la Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii și nu numai pot să admire, în perioada 15 aprilie  - 6 iunie 2025, în Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean, ouă încondeiate, păscărițe, cruci de factură populară, podoabe, icoane, țesături de interior, toate în cadrul expoziției de simboluri pascale. 

Programul de vizită este de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. În perioada Sărbătorilor Pascale, Muzeul Satului Bucovinean este deschis pentru vizitare cu program normal.

Muzeograful Maria Cîrțu, Serviciul Etnografie – Muzeul Național al Bucovinei, a spus că expoziția temporară Simboluri Pascale în Bucovina înseamnă „spiritualitate, autenticitate, tradițional, frumos, culoare și lumină”.

„Bucovina, loc încărcat de spiritualitate, păstrează multe obiceiuri și tradiții de Paște moștenite ce gravitează în jurul Patimilor, Răstignirii și Învierii lui Iisus. Pentru această mare sărbătoare, pasca și ouăle roșii sau încondeiate devin simboluri și embleme sacre, ele având o semnificație aparte în comuniunea omului cu divinitatea, toate având scopuri benefice. Ouăle de Paște prezente în viața creștinilor împodobesc cu simbolurile lor pascale ziua cea mai aleasă din an”, spune muzeograful Maria Cîrțu.

Tot de la reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei am aflat că expoziția își propune să aducă în fața publicului obiecte din patrimoniul etnografic specifice sărbătorilor pascale (ouă încondeiate, păscărițe, cruci de factură populară, podoabe, icoane, țesături de interior, etc.), cât și tablouri și planșe care cuprind imagini și texte cu ceea ce reprezintă datinile și obiceiurile de Paște, cât și meșteșugul încondeierii ouălor.

„Tradiție și artă, cu profunde semnificații în universul spiritual, colorate parcă în nuanțele picturilor mănăstirilor din Bucovina, ouăle împodobesc sărbătoarea Paștilor și dau expresie credinței în Înviere în forme artistice creștine. În Bucovina, mai mult decât în alte zone, încondeierea ouălor a atins perfecțiunea, s-a transformat în artă care a evoluat de la o singură culoare cu un singur motiv decorativ la compoziții cromatice și motive complexe.

Obiectele expuse ilustrează importanța sărbătorilor pascale și diversitatea motivelor tradiționale încărcate de simboluri specifice Bucovinei”, a explicat muzeograful Maria Cîrțu, Serviciul Etnografie.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ouă încondeiate, cruci de factură populară, icoane, țesături, toate în expoziția de la Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ouă încondeiate, cruci de factură populară, icoane, țesături, toate în expoziția de la Casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei