În după-amiaza zilei de 8 noiembrie, în Holul de marmură al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, a avut loc vernisajul unei noi expoziții a artistului humorean Radu Bercea. Expoziția „Confesiuni vizuale”, ce-a de-a opta găzduită de acest liceu, aduce în fața publicului o selecție de lucrări realizate recent, în care se regăsesc teme și motive inspirate din tradiția românească, un veritabil omagiu adus artei populare.
Lucrările lui Radu Bercea expuse la Fălticeni sunt create într-un stil decorativ de inspirație populară. Artistul a ales să reprezinte motive florale și păsări stilizate. Florile și păsările din tablouri sunt mai mult decât simple elemente decorative – ele capătă valoare de simboluri arhaice. Fiecare lucrare își extrage seva din tradiția populară românească, fiind reinterpretată și transpusă în viziunea sa creativă. Păsările sunt inspirate de elementele regăsite în albumele de artă populară și sunt înfrumusețate cu detalii complexe, dând naștere unor imagini care atrag prin simplitate și profunzime.
Radu Bercea, un artist generos și versatil
Prof. dr. Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”, a apreciat varietatea și diversitatea lucrărilor lui Radu Bercea, menționând generozitatea cu care acesta își împărtășește talentul: „Este pentru a opta oară când domnul Radu Bercea expune aici și ne bucurăm că oferă publicului din Fălticeni o gamă variată de teme, de la flori și peisaje, la motive de inspirație populară. Domnul Bercea reușește să transforme motivele folclorice într-un divertisment vizual bogat, ceea ce este o provocare în arta decorativă”.
Prof. Bența a subliniat că Radu Bercea își găsește inspirația în albumele de artă, în experiențele sale de călătorie și în online. Artistul surprinde aceste imagini, fie că sunt păsări sau motive florale, și le transpune într-o viziune proprie, îmbogățindu-le cu ornamente tradiționale românești.
„Domnul Bercea reușește să fie bogat în divertismentul pe care ni-l oferă vizual în această expoziție, pentru că nu este deloc ușor să diversifici modelele pe care le abordezi, și vă spun asta pentru că am tatonat și eu sculptura populară și am folosit astfel de simboluri în ornamentică. Simbolurile care apar în ornamentica românească trebuie să regăsească într-o linie de tradiție, dar totodată trebuie să aibă și compoziție, interpretare, ca să câștige plusvaloare”, a precizat profesorul Codrin Bența
„Legenda lui Radu Bercea” – Evocarea unui destin artistic
Profesoara Maria Crețu, din Mălini, a adus un omagiu artistului, citind fragmente din poezia „Legenda lui Radu Bercea”, de Emil Ianuș, care evocă parcursul său artistic de la Cuciurul Mare, Cernăuți, Bucovina, locul nașterii sale, până la Humor. Poezia subliniază harul artistic și pasiunea cu care Radu Bercea s-a dedicat artei, iar expoziția de la Fălticeni se dovedește a fi încă o dovadă a dragostei sale pentru frumos și pentru tradiția românească.
Profesorul Ioan Ițco, de la Câmpulung Moldovenesc, a subliniat noblețea și delicatețea pe care artistul le transmite prin lucrările sale: „Radu Bercea este o personalitate cunoscută, iar lucrările sale sunt pline de viață și expresivitate. Sunt tablouri în care regăsim fie veselia, fie melancolia, o reflecție a unui destin artistic complex și plin de însemnătate”.
Scriitorul Andrei Breabăn, redactor-șef al revistei „Dacia Străbună”, a comparat tablourile lui Radu Bercea cu izvoare de tradiție populară, remarcând frumusețea unică a motivelor românești reprezentate: „Lucrările lui Radu Bercea din această expoziție sunt izvoare de tradiții populare, motive pe care bunicile și străbunicele noastre, mergând până la strămoșii noștri daci, le-au folosit pentru a înfrumuseța diverse obiecte, casele și costumele populare. Observ doar motive specifice poporului român, care fac ca tablourile să fie de o frumusețe deosebită, în care culorile transmit lumina, căldura și blândețea artistului”.
Un exemplu pentru tinerii pasionați de artă
Scriitorul Vasile Moroșanu a vorbit despre importanța simbolurilor florale și a păsărilor în lucrările lui Radu Bercea: „Florile lui Radu aduc speranță și optimism, iar cromatica este una deosebită. Păsările sunt simboluri ale libertății, și Radu Bercea reușește să le ofere o interpretare inedită, în care motivele populare capătă o nouă viață”.
Modest cum îl știm, pictorul Radu Bercea a rezumat, ca de fiecare dată, în puține cuvinte, dar încărcate puternic emoțional, gratitudinea pentru felul în care municipiul Fălticeni, oraș care i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare, l-a primit şi îl primește de fiecare dată când vine nu doar cu expoziții: „Țin să vă mulțumesc că de fiecare dată sunt primit cu multă căldură. Am găsit aici un loc deosebit. Vă mulțumesc din suflet pentru că sunteți atât de buni, de primitori, de frumoși şi de fiecare dată vin cu mare plăcere şi cu mare bucurie la Fălticeni.”
Expoziția vernisată vineri, 8 noiembrie, a fost o sursă de inspirație pentru elevii Colegiului Național „Nicu Gane”, care, îndrumați de Radu Bercea, au avut ocazia să-și analizeze lucrările și să primească sfaturi valoroase pentru dezvoltarea lor artistică. Artistul s-a dovedit a fi nu doar un pictor talentat, ci și un mentor generos, capabil să inspire noile generații de artiști.
Manifestarea s-a încheiat cu un concert de flaut susținut de profesorul Puiu Crețu, aducând o notă de eleganță și rafinament acestui eveniment dedicat frumuseții artei populare românești.
Expoziția „Confesiuni vizuale” a lui Radu Bercea este o invitație la explorarea tradiției și a simbolurilor străvechi, o celebrare a frumuseții și un omagiu adus spiritului românesc. Prin lucrările sale, artistul humorean redă viață și relevanță motivelor tradiționale, oferindu-ne o privire inedită asupra moștenirii noastre culturale.