Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 242 (8771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Lansarea cărții „Fata de la cafenea” de Amalia- Maria Buculei – o nouă voce în literatura română contemporană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 9 octombrie 2024, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, s-a desfășurat un eveniment cultural deosebit: lansarea cărții „Fata de la cafenea”, scrisă de Amalia Maria Buculei. Volumul, apărut la Editura PIM din Iași, marchează a doua apariție editorială a autoarei, după debutul său cu un volum de poezii intitulat „Evoluție”. Evenimentul a adunat personalități din lumea culturală și literară locală, profesori, colegi și iubitori de literatură, cu toții curioși să descopere noul roman al Amaliei.

Moderată de profesorul Constantin Bulboacă, președintele Cenaclului „Nicolae Labiș”, lansarea a subliniat talentul tinerei autoare, membră a aceluiași cenaclu. În discursul său, acesta a remarcat că Amalia Buculei este „o tânără speranță, o inimoasă, o curajoasă” și a evidențiat originalitatea stilului ei literar, caracterizat printr-o îmbinare profundă între proză și poezie. Profesorul Bulboacă a lăudat maturitatea scrisului Amaliei, observând că autoarea exprimă cu o intensitate aparte trăirile interioare ale personajelor sale și că în scrisul ei se regăsește o filosofie de viață profundă.

 

Protagonista romanului – o poveste despre visuri și curaj

Despre cartea „Fata de la cafenea” a vorbit și profesoara Lenuța Rusu, care a adus în prim-plan povestea protagonistei, Emily, o tânără absolventă de jurnalism, nevoită să lucreze într-o cafenea pentru a-și asigura traiul de zi cu zi. Personajul principal își păstrează însă un vis clar: acela de a deveni jurnalist. Scriitoarea Lenuța Rusu a subliniat că acest roman este o poveste despre curajul de a urma propriile visuri, în ciuda obstacolelor. Cartea începe cu un mesaj optimist: „Va fi bine!”, exprimând credința eroinei că viața, oricât de grea, are momentele ei de frumusețe și că este important să nu ne pierdem speranța.

Stilul scriitoarei a fost lăudat pentru dialogurile incisive și replicile pline de umor, ironie și uneori sarcasm. Profesoara Rusu a subliniat și prezența multor reflecții filozofice în carte, care pun cititorul pe gânduri, precum „Nu există eroi fără război” sau „Dacă omul mai are un vis, dispare în iad”. Tonul general al romanului este unul optimist, iar încheierea sa aduce o notă de echilibru și speranță, în ton cu întreaga evoluție a personajului Emily.

 

Un viitor promițător în literatură

Evenimentul a reunit și alți oameni de cultură care au vorbit despre carte și autoare. Scriitorul Vasile Moroșanu s-a referit la „scrisul bun și românesc” al Amaliei și a subliniat importanța muncii desfășurate în cadrul Cenaclului „Nicolae Labiș” și rolul acestuia ca rampă de lansare pentru noile talente. Profesoara Maria Crețu, cunoscută scriitoare din Mălini, a lăudat curajul și perseverența Amaliei, considerând-o „o tânără scriitoare care inspiră prin entuziasmul și delicatețea sa”. Mihaela Buculei, jurnalist Radio România Actualități, a încurajat-o pe Amalia să scrie și să facă ceea ce simte, precizând că cea ce se găsește între coperțile volumului „Fata de la cafenea” este   „o trăire, un simțământ, este un sentiment care ar trebuie să ajungă în primul rând la inimile tinerilor. Amalia este un om care luptă foarte mult să își atingă visul, și în ceea ce înseamnă carieră și în ceea ce înseamnă scrisul”.

De la Mădălina, sora Amaliei, am aflat c, mai întâi cartea a fost scrisă olograf, în agendele Amaliei, și apoi a redactat-o și a trimis-o la editură.  

 

O evoluție vizibilă în cariera scriitoarei

Amalia Maria Buculei, studentă la Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a mărturisit că romanul „Fata de la cafenea” reprezintă o evoluție semnificativă în cariera ei de scriitoare. După debutul cu volumul de poezii „Evoluție”, publicat în 2022, Amalia a lucrat timp de trei ani la noul său roman, finalizându-l la sfârșitul anului 2023. Aceasta a declarat că în această perioadă a reușit să-și rafineze stilul de scris și să exprime într-un mod mai profund și matur trăirile personajelor sale.

„Sper ca cei care vor citi cartea să treacă împreună cu Emily prin toate emoțiile pe care ea le transmite”, a spus tânăra scriitoare.

„Fata de la cafenea” este o poveste despre ambiție, curaj și lupta pentru îndeplinirea visurilor. Autoarea, în vârstă de 20 de ani, este considerată de colegii de la Cenaclul „Nicolae Labiș” și de profesorii de Limba și literatura română care i-au citit cărțile,  o voce distinctă în literatura română contemporană, cu un stil de scris personal și profund. Evenimentul de la Fălticeni a marcat nu doar lansarea unei cărți, ci și confirmarea talentului unei tinere promisiuni literare, care își dorește să continue pe acest drum.

Amalia Maria Buculei își propune să aducă noi perspective în proza contemporană, îmbinând sensibilitatea lirică cu observarea atentă a realităților cotidiene. La doar a doua sa carte publicată, tânăra autoare a reușit deja să capteze atenția cititorilor și să promită o carieră literară de succes.

Evenimentul de lansare a fost completat de un moment artistic susținut de Puiu Crețu, care a interpretat la flaut piese de concert românești, oferind o notă specială atmosferei serii. Prezența muzicii a creat un cadru emoționant, în care discursurile despre literatură și arta scrisului s-au îmbinat armonios cu sunetele delicate ale flautului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea cărții „Fata de la cafenea” de Amalia- Maria Buculei – o nouă voce în literatura română contemporană.
 Vizualizări articol: 231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansarea cărții „Fata de la cafenea” de Amalia- Maria Buculei – o nouă voce în literatura română contemporană5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei