Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 235 (8764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lucrări și rostiri poetice

Albumul de artă „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” a fost lansat la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Albumul de artă „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” a fost lansat joi, 3 octombrie 2024, la Muzeul de Istorie Suceava. „Insomnii liturgice” cuprinde lucrări ale artistului din perioada 2018-2024, dar și câteva din lucrările realizate anterior anului 2000, grupate tematic în 15 capitole, denumite cu termeni religioși sau expresii poetice: „Peceți”, „Insomnii”, „Memorii Indescifrabile”, „Îngerul Acustic”, „Sfânta Familie”, „Imn Zodiantic”, „Ferestre ce Plâng” etc., artistul folosind majusculele pentru a amplifica conținutul cuvintelor.

Lucrările sunt însoțite de rostiri poetice ale pictorului care, alături de titluri, descifrează semnificații și dau sensuri noi.

Evenimentul a fost moderat de directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil-Constantin Ursu, iar despre artist și despre album au vorbit, la început, prof. dr. Raluca Schipor-Baban, care este și curatorul expoziției, artistul plastic Gabrel Baban, urmați și de alți admiratori ai artistului.

 

Provocare

Lansarea albumului de artă a avut loc exact în ziua în care s-a închis expoziția „Insomnii liturgice” realizată de Konstantyn Ungureanu Box, o expoziție foarte interesantă care, după cum a spus directorul Emil Ursu, „a trezit foarte multe discuții”. Emil Ursu a completat că „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” este de fapt „un catalog extins, nici catalog, nici album, pentru că în accepțiunea noastră un album are un număr mare de pagini”.

Până la urmă, invitații au vorbit, fără să greșească, despre un album foarte bine structurat, care a ieșit de sub tipar cu finanțare de la Muzeul Național al Bucovinei și prin eforturile proprii ale artistului Konstantyn Ungureanu Box.

Prof. dr. Raluca Schipor-Baban a vorbit despre graficianul, pictorul și profesorul Konstantyn Ungureanu Box, dar și despre albumul „Insomnii liturgice”: „Albumul constituie o dovadă a modului în care artistul se reinventează pe sine cu fiecare eveniment cultural la care suntem invitați, cu fiecare album, cu fiecare lucrare pe care o realizează, întrucât este vorba de o capacitate pe care puțini artiști o au, aceea de a se reinventa, de a readuce în ochii privitorului o lume personală care nu este altceva decât lumea proprie a artistului și a modului în care acesta o percepe”.

Chiar dacă lucrările artistului Konstantyn Ungureanu Box sunt mai puțin înțelese, ar trebui, spune Raluca Schipor-Baban, „să-i acceptăm provocarea de a-i conștientiza lucrările, de a i le vedea, de a i le simți și de a trece dincolo de aceste titulaturi care amintesc de anumiți termeni, care amintesc de anumite domenii...”.

 

Notorietate

Și artistul plastic Gabrel Baban a vorbit cu admirație despre artistul Konstantyn Ungureanu Box („un desenator îndrăzneț, un artist care știe să depășească convențiile și chiar rigorile morale, care a stârnit multă vâlvă într-o perioadă, prin subiecte incitante și chiar foarte agresive, combătute de unii, și tocmai în felul acesta și-a câștigat o notorietate binemeritată”) și despre albumul „Insomnii liturgice”.

Publicul a mai reținut din cele spuse de Gabrel Baban că artistul Konstantyn Ungureanu Box este un desenator foarte bun, un artist cu calități foarte variate, care a ieșit din canoane și care a știut să impresioneze publicul în spațiul plastic pe care l-a conceput prin inedit, prin originalitate, lucrând pe suprafețe generoase.

La finalul acțiunii culturale, artistul Konstantyn Ungureanu Box a vorbit despre oamenii care l-au inspirat, care l-au învățat, l-au format, care i-au fost „carte de învățătură”, oameni care l-au ajutat cum să gândească plastic, l-au învățat ce înseamnă armonie în natură, ce înseamnă armoniile mentale, armoniile muzicale (artistul cântă la instrumente cu coarde: balalaika, mandolă, mandolină, puțin și la tobe), completând el că „restul, am învățat singur, am fost un autodidact”.

Acțiunea s-a dovedit a fi „o îmbinare de arte”, pentru că pe lângă pictură, publicul prezent la lansarea albumului s-a putut bucura și de muzică, și de poezie. Prof. Neculai Creţua susținut un moment muzical, interpretând câteva fragmente la flaut şi la nai, urmat de recitatoarea și poeta Adela Șulea, care a interpretat „Surâsul Hiroshimei” de Eugen Jebeleanu. Albumul „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” este disponibil la Magazinul Muzeului de Istorie Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Albumul de artă „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” a fost lansat la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 1331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Albumul de artă „Insomnii liturgice - Konstantyn Ungureanu Box” a fost lansat la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei