Asociația „Artă și Umanitate” și Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Suceava organizează expoziția de pictură, tapiserie și grafică „Semn și mesaj 2024”, al cărei vernisaj va avea loc luni, 16 septembrie, de la ora 17.00, la Galeria de Artă „Ion Irimescu”
Prezintă criticul și istoricul de artă dr. Iulian Bucur.
Curatorul expoziției este președinta Asociației „Artă și Umanitate”, Lucia Pușcașu.
Expoziția de pictură, tapiserie și grafică „Semn și mesaj”, ediția 2024, cuprinde pe simezele Galeriei „Ion Irimescu” creațiile a 12 plasticieni: Ovidiu Buzec, Ioan Coțofan, Eugenia Goraș, Evghenia Goreaceva, Oana Ruxandra Hrișcă, Viorica Moruz, Niculai Moroșan, Pușa Pîslaru, Lucia Pușcașu, Camelia Sadovei, Sebastian Rațiu, Dumitru Rusu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Suceava, licențiați ai institutelor și academiilor de arte plastice din România la secțiile, pictură, grafică, tapiserie, artă murală, design (Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București; Academia de Arte „George Enescu” - Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași; Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca).
Proiectul „Semn și mesaj”, inițiat în luna martie 2012, a început cu o expoziție a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Suceava, la „City Gallery”.
„În anul 2016 am continuat proiectul și au fost prezenți pe simezele Muzeului Național al Bucovinei colegi pe care i-am avut alături la Liceul de Artă <Octav Băncilă> din Iași (în perioada 1965-1973) și maestrul Liviu Suhar.
Pentru că expoziția de la Suceava din 2016 a fost o reușită, am hotărât cu toții ca să fie itinerată la Centrul Artelor Vizuale, Galeria <Căminul Artei> București, în august-septembrie 2017, unde ni s-au alăturat mai mulți colegi de generație”, a informat Lucia Pușcașu, coordonatoarea proiectului, președinte al Asociației “Artă și Umanitate”.
Aceasta a mai adăugat că „pe simeze dialoghează compoziții imaginative, figurative sau abstracte, rezultatul stărilor și trăirilor proprii prin care fiecare artist încearcă să invite la dialog privitorii, care să descopere, în spațiile plastice nou create, semnificațiile formelor, liniilor și culorilor. Artiştii se eliberează prin actul creației de lumea cotidiană și transmit, din lumea lor interioară, plină de esenţe şi semnificaţii, celor cu care comunică.
(...) Plasticienii suceveni găsesc mereu modalități și mijloace de exprimare artistică originale, pentru a se defini ca artiști și pentru a face cunoscută arta lor, ca parte integrantă a culturii românești și a celei universale. Fiecare se remarcă prin ușurința abordării diverselor genuri ale creației plastice, prin multitudinea de tehnici de transpunere pe suportul de lucru, cât și prin inventivitatea și originalitatea creațiilor lor; prin diversitatea tematică, cât și prin originalitatea și expresivitățile plastice inedite ale compozițiilor. Expoziția <Semn și mesaj> - o multitudine de forme şi de idei - dovedește profesionalism și multă responsabilitate și transmite - sperăm - bucurie, căldură, optimism celor din jur, făcându-ne pe toți mai buni, mai prietenoşi, mai sensibili”.