27 de tablouri realizate de artista Maria Antoniac sunt expuse, până pe 10 iunie 2024, la Galeria de Artă „Zamca”. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 23 mai, în prezența pictoriței, născută în Rădăuți, dar care de 12 ani locuiește în Marea Britanie.
La vernisaj au fost prezenți mulți pasionați de artă, oameni care sunt mereu alături de artiștii suceveni. Maria Antoniac este recunoscută pentru că „explorează limitele condiției umane și ale societății contemporane”. Ea ne-a spus, înainte de vernisaj, că lucrările de pe simeze exprimă zbuciumul dintre cele două lumi. „Totul se referă strict la esența umană, la deteriorarea spirituală a omului, dar am venit și cu o umbră de speranță. Românii încă nu și-au pierdut identitatea, credința ortodoxă. Alte popoare nu-și mai găsesc locul, pentru că și-au pierdut identitatea și credința. Noi avem speranța mântuirii, spre deosebire de ceilalți. Avem o legătură strânsă cu cei plecați dintre noi. Îi respectăm și le onorăm memoria și după ani de zile”, ne-a spus artista, completând că o parte dintre tablourile expuse la Suceava, cele cu personaje cu ochi închiși, fac parte din seria „Vicii și virtuți” și se referă „strict la păcatele umane, de la sulemenire, până la păcatul avortului”. Alte tablouri, spune pictorița, fac parte „din seria egregorilor, acea conștiință colectivă, care apare ca o molimă și vezi la un moment dat că toată lumea o ia razna într-o direcție”. Iar alte câteva tablouri semnate de Maria Antoniac exprimă speranța. „Ochii sunt cea mai importantă parte a viețuirii personajului, pentru că în momentul în care te-ai dus, nu mai există licărul acela de lumină. Bucovina este o zonă bogată spiritual, aici au rămas oameni cu frica lui Dumnezeu, cred că aceștia, cei care vor vizita și expoziția, pot să perceapă, ca o sugativă, mesajul pe care eu vreau să-l transmit prin aceste lucrări”, a completat artista.
În realizarea tablourilor, Maria Antoniac folosește tehnici mixte, aprofundate în timp, prin mult exercițiu, plecând de la tehnica gesso, „o pastă care scoate în relief formele”, apoi acrilic, ulei (pentru detalii) sau rășina.
Referințe
Maria Antoniac (Anne Tognaq) s-a născută pe 3 septembrie 1967, la Rădăuți. Este o pictoriță renumită pentru explorarea limitelor condiției umane și ale unei societăți supuse manipulării. Maria și-a dedicat viața reflectării degradării condiției umane în societatea contemporană, transformând peisajele și portretele sale în povești pline de magie și necunoscut, provocând publicul să iasă din cotidian și să exploreze imposibilul.
Artista Maria Antoniac a urmat studii de arte frumoase la Academia de Arte din București și a continuat să se perfecționeze în diverse tehnici mixte și pictură experimentală în Germania. De-a lungul carierei, a expus în numeroase galerii și teatre din România, Germania, SUA, Marea Britanie și Franța, câștigând premii și recunoaștere internațională.
Curatorul expoziției, Mihai Pînzaru PIM, criticul de artă Delia Leizeriuc și promotorul evenimentului, prof. Lucian Dimitriu, au adus contribuții semnificative la organizarea și promovarea activității culturale de la Galeria de Artă „Zamca”. Prin expertiza și pasiunea lor pentru artă, invitații au contribuit la succesul vernisajului expoziției „Ambivalențe”.
Atmosfera a fost completată de un concert de pian și voce susținut de Ioan Antoniac, urmat de un recital de chitară solo - Adrian Șoiman.
Expoziția „Ambivalențe" va rămâne deschisă publicului larg până pe 10 iunie 2024, oferind oportunitatea de a explora mai profund lucrările Mariei Antoniac. Vizitatorii sunt invitați să descopere și să se conecteze cu emoțiile și mesajele subtile transmise de fiecare lucrare expusă, acestea fiind descrise „ca povești vizuale captivante, care aduc în prim-plan vulnerabilitatea și dualitatea umană într-un mod surprinzător și provocator”. Expoziția este cu vânzare.