Zeci de artiști, mari și mici, amatori sau consacrați, și-au prezentat lucrările, gândurile și emoțiile într-o expoziție dedicată mamei, la Galeria de artă „Zamca”. Nu întâmplător, vernisajul expoziției „Mama” a avut loc vineri, 8 martie 2024, într-o atmosferă plăcută, familială.
Călător printre culori vibrante sau culori calde așezate pe pânză, prin tehnici diferite, printre simboluri, flori, chipuri de femei - o adevărată alegorie a feminității - publicul prezent la vernisaj a gustat din toate aceste daruri, a admirat lucrările ce au ca temă principală femeia, a făcut schimb de emoții cu artiștii, împreună (public și artiști) „îmbrăcând” o zi de 8 martie într-o odă a frumuseții și bucuriei.
Multă lume, copii, părinți, bunici, artiști din mai multe generații au participat la vernisajul expoziției „Mama”, care propune publicului larg o incursiune în lumea artelor vizuale, a culturii, „unde culorile și formele se întâlnesc într-un tribut adus mamelor și feminității”.
„Suntem o comunitate unită, ce este consolidată pe niște piloni de bază foarte puternici: pasiune pentru artă, devotament, corectitudine, egalitate și prietenie necondiționată. Vă iubesc și vă îmbrățișez pe toți cu mare drag. O primăvară frumoasă!”, a fost mesajul criticului de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, sufletul acestui eveniment, alături de curatorul expoziției, maestrul Mihai Pânzaru – PIM.
Băieții, bărbații aflați la vernisaj au oferit tuturor doamnelor, domnișoarelor flori de primăvară, parfumate și viu colorate: ghiocei, zambile, lalele, iriși, trandafiri etc. Astfel, evenimentul s-a transformat într-o sărbătoare plină de culoare, de mireasmă, o încântare pentru simțuri. Un gest simplu, s-a transformat într-o bucurie a dăruirii.
Expoziție cu vânzare
Publicul a fost surprins plăcut de lucrările semnate de Mihaela Aneculăesei, Cristina Bilan, Genoveva Bogdan, Adriana Bucurel, Doina Vionora Catargiu, Loredana Mihaela Ceică, Andra Ioana Huțanu, Cristina Iacob, Lucia Lupoaia, Cristina Macoveiciuc, Simona Mera, Oana Chilariu Moruz, Viorica Moruz, Ana Maria Ovadiuc, Florența Paveliuc, Maria Ionela Pălimaru, Marina Pișta, Gabriela Popoveniuc, Petronela Rusu, Micsandra Vraci, Victor Gabriel Aneculăesei, Andreea Eliza Bogdan, Alexandru Ștefan Ceică, Sofia Chilariu, Anastasia Huțanu, Laurian Lupoaia, Marga Olar, Florentin Paveliuc, Leon Pișta, Mălina Maria Rusu, Carla Vraci, Horia Vraci, Ezra Leizeriuc, Vladimir Leizeriuc, Rareș Ancuța.
Dr. Antoniu - Alexandru Flandorfer, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Suceava, a pregătit „Diplome de apreciere” pentru toți artiștii care au expus la Galeria „Zamca”, diplome care au fost împărțite expozanților la vernisaj.
Acțiunea culturală a fost completată într-un mod plăcut de poeta Adela Șulea, care a recitat poezia „Mama” de George Coșbuc”, de elevii Albert George Bogdan și Anisia Saghin, care au interpretat un dans sportiv, fiind coordonați de Aida Petrea. Nu a lipsit povestea pentru copii „Cioara și veverița”, în lectura autoarei Elena Raileanu, ilustrație: Ana Maria Ovadiuc(AMO) și nicicoșarul norocos Constantin Dîrja, care a împărțit flori.
Nu în ultimul rând, publicul a vizitat standul artizanilor de la Fundația FARA (tineri și copii cu dizabilități), coordonați de Carmen Netedu, director program adulți cu dizabilități, relații comunitare și fundraising FARA,care au expus obiecte lucrate manual „cu drag și dibăcie”: ornamente, mărțișoare, sacoșe pictate, aranjamente de flori, ceramică pictată etc.). „Mărțișor #IntegrAbil”, mărțișor FARA, care odată cumpărat și dăruit împarte speranță și încredere într-un viitor mai bun pentru persoanele cu dizabilități. Toate lucrările expuse, picturi, desene, bijuterii, obiecte lucrate manual etc., un adevărat univers creativ al artiștilor suceveni, pot fi admirate și achiziționate până pe 14 martie 2024, la Galeria de artă „Zamca”, de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00.