Spațiul dedicat expozițiilor din cadrul noului și excepționalului Muzeu al Obiceiurilor Populare din Bucovina, de la Gura Humorului, intră din ce în ce mai mult în ultima vreme în circuitul expozițional, fiind solicitări tot mai dese pentru găzduirea unor expuneri artistice de valoare. Ultima dintre acestea aparține artistului plastic Sorin Mihai Bârgăoan, care a vernisat vineri seară expoziția intitulată sugestiv ”Rădăcini”. Aflat în curs de perfecționare, de definire a personalității artistice, pornind de la portrete de grafică care redau toate amănuntele și până la realizarea propriilor compoziții, Sorin Bârgăoan a surprins în mod plăcut audiența cu lucrările sale, realizări ale anilor trecuți din existența artistului.
Introducerea în atmosfera caldă a vernisajului a făcut-o prof. Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural Multifuncțional, care l-a prezentat succint pe protagonistul serii.
Criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a fost cea care a prezentat expoziția în ansamblul ei, vorbind despre lucrările expuse pe simeze și despre autorul acestora: ”Artistul a dedicat această expoziție rădăcinilor naționale, rădăcinilor de familie, rădăcinilor tradițiilor și miturilor, basmelor și poveștilor de altădată. Am rezonat și cu misticismul ascuns și cu atitudinea simplității și bunului simț care transpare din aceste lucrări. Sorin Bârgăoan călătorește singur, în cufărul propriu al amintirilor, care i-a conturat copilăria și adolescența, inspirându-se constant din locul, portul și traiul zonei în care locuiește și evoluează. Vedem un anumit pitoresc din care nu lipsesc detaliile autohtone, elemente fabuloase ale basmelor, îmbinate cu o evanescență cromatică care creează o structură plastică care mizează explicit pe subiect și formă. Portrete, schițe, peisaje, fantezii, flori, în creion, peniță sau penel creează o distinsă nuanțare într-un singur talent: Sorin Bârgăoan.”
La rândul său, autorul expoziției a mulțumit pentru invitația de a expune în acel spațiu. ”Am încercat să organizez o expoziție în jurul muzeului, tematica să fie familiară zonei. Trebuie să spun că atunci când lucrez nu mă gândesc la expoziția ce va urma, pentru că e o bătaie prea lungă. Aceste lucrări reprezintă muncă a mea din ultimii ani și sper să vă bucurați de ea măcar pe jumătate din cât mă bucur eu că sunteți aici.”
Cea care l-a apreciat mult pe autor de-a lungul timpului, artistul plastic și doctor în arte Ana Maria Ovadiuc AMO, a destăinuit publicului și alte valențe ale artistului Sorin Bârgăoan, între care cea de decorator de carte, activitate începută de acesta cu grafică și continuată în mod profesionist prin colaborări peste hotare în ultimii ani. ”Consider că Sorin este un erudit prin ceea ce spune și transmite prin pictura sa. Este un autodidact și putem spune că a descoperit pictura în interiorul casei, a odăilor casei, el pictează ceea ce vede în interioare, obiecte pe care le înconjoară cu dragoste, extrăgând de acolo seva cromatică. Pune culoarea pe pânză într-o tehnică a umedului, destul de cunoscută, lăsând lucrarea să plutească în timp și spațiu, într-o atmosferă de poveste.”
Atmosfera a fost încălzită prin prezența unor veterani iubitori și cunoscători ai genului, dar și de tineri elevi ai școlilor din orașul Gura Humorului, care au rezonat cu poveștile inedite spuse de vorbitori sau prezentate în lucrările plastice ale autorului. Ei au descoperit calitățile proprii creației artistului și emoția pe care acesta o transmite privitorului. Iubitorii sunt așteptați în perioada următoare pentru a admira lucrările expuse cel puțin până la finele lunii noiembrie.