Peste o sută de copii au beneficiat în această vară de vacanțe gratuite la munte, cu sprijinul Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. 108 copii și tineri s-au bucurat de cazare, masă și diverse activități în cadrul unor programe de vacanță bine organizate la Slătioara, la poalele Muntelui Rarău, unde este și Rezervația Naturală „Codrii Seculari”.
Înființată în aprilie 2007 de către părinteleJustinian-Remus A. Cojocar,membru fondator și președinte, Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a sprijinit sute de copii și tineri cu rezultate deosebite la învățătură și concursurile școlare, cei mai mulți dintre ei fiind necăjiți de-acasă, în lipsuri, unii orfani.
„În programele de vacanță de la Slătioara au venit elevi din toată țara, copii și tineri care n-au mai fost într-o tabără, n-au văzut muntele adevărat... Situația materială modestă, grija pentru frățiorii mai mici și treburile gospodărești nu i-au împiedicat, însă, să aibă rezultate bune la învățătură și purtare. De la sfârșitul anului școlar, din iunie și până în august, ei au venit pe rând, la invitația noastră. Cu ei ne-am bucurat și noi. E minunat să dăruiești”, ne-a spus pr.Justinian-Remus A. Cojocar.
Educație. Empatie
În cadrul programelor de vacanță, spun organizatorii, s-a pus mult accent pe educație și grija față de oamenii din jur și față de natură. Copiii și tinerii au avut parte de drumeții în Rezervația Naturală „Codrii Seculari”, pe munte, au cules fructe de pădure, au făcut sport și mișcare la fâneață, unde au fost adevărate campionate de fotbal, au petrecut timp de calitate la serile de film și muzică, au avut parte de ateliere de artă și handmade. Copiii s-au întâlnit cu oameni devotați, parteneri ai asociației din diferite instituții sucevene, care le-au vorbit de încrederea în ei, de curaj, de arta comunicării și de pericolul petrecerii îndelungate a timpului pe telefon și în mediul online. Focul de tabără din ultima seară i-a adunat pe toți, cu impresiile și gândurile frumoase.
„De 15 ani, din 2007 până în prezent, au fost sprijiniți de asociație 1.178 de copii și tineri din familii defavorizate, unii dintre ei cu probleme de sănătate, mulți cu rezultate foarte bune la învățătură. Numai anul trecut, în cadrul programelor de vacanță, 104 copii și tineri, aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, beneficiari ai Programului Național Bani de liceu, nevăzători și surdo-muți, au beneficiat, gratuit, de zile minunate la munte. Anul acesta, din rândul celor care au beneficiat gratuit de programe de vacanță au fost și români din Bucovina de Nord, din zona Cernăuți, nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor Suceava, copii și tineri ai cadrelor didactice din țară care au făcut grevă și s-au încadrat în cerințele noastre (situație materială grea, pensie de boală, șomeri ori cu venit lunar mic) și copii și tineri necăjiți din județul nostru și din județul Botoșani”, am aflat de la președintele Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, pr.Justinian Cojocar,care le mulțumește tuturor oamenilor binevoitori care l-au susținut de-a lungul timpului și împreună cu care a reușit să dăruiască clipe minunate copiilor și tinerilor defavorizați.
Proiectul „Program de vacanță” (cu servicii complet gratuite) pentru copii și tineri buni la învățătură, dar cu o situație financiară nefavorabilă sau copii cu probleme de sănătate, va continua și anul viitor, când alți elevi vor putea să se bucure de natură, de activități educative, de oameni de la care au ce învăța și care le pot fi modele în viață.