La 93 de ani, artistul fotograf Dimitrie Balint a fost sărbătorit la Galeria Zamca, unde a expus imagini din fosta regiune Suceava. Artiști, prieteni, iubitori de artă, organizatori (Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Academia PIM, Direcția Județeană pentru Cultură Suceava) au fost prezenți vineri, 15 septembrie 2023, la vernisajul expoziției „Regăsind trecutul - Imagini din fosta regiune Suceava”, semnată de talentatul artist fotograf Dimitrie Balint, născut pe 16 septembrie 1930, oameni care i-au cântat sărbătoritului „La mulți ani!”, oferindu-i și un tort.
Plin de emoție, fotograful sucevean Dimitrie Balint a spus: „Am intrat în Cooperativă și am calificat 10 ucenici. În momentul de față, nu mai am decât unul”, punând accent pe longevitatea muncii lui.
Expoziția fotografului Dimitrie Balint, ce poate fi vizionată până pe 30 septembrie, este de fapt o călătorie captivantă în istoria și frumusețea regiunii Suceava și a fost primită cu entuziasm de către publicul larg și criticii de artă.
Criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc a vorbit despre lucrările expuse de artistul fotograf, aducând în prim-plan interpretări și perspective unice asupra operei lui Balint, oferind astfel o experiență culturală profundă pentru toți cei prezenți: „Maestrul Dimitrie Balint este un profesionist veritabil, din categoria elitelor artelor. Are o memorie excepțională și o viziune de ansamblu exemplară, dar și o atenție neobosită la detalii. Creațiile sale fotografice sunt de o valoare colosală pentru că ele spun o poveste, o poveste despre reala evoluție a Sucevei. Arta sa fotografică este cu o încărcătură istorică inestimabilă și aduce plusvaloare în mod deosebit tinerei generații. Este o onoare să îl avem printre noi pe acest maestru al artei fotografice, o bucurie să cunoaștem tainele acestei arte, mesaje cheie pe care el știe să le transmită cu tact, diplomație și profesionalism. Este un vizionar, un jurnal viu al istoriei județului Suceava cu tot ce cuprinde ea, de la clădiri istorice, monumente istorice, ansambluri artistice, personalități, parcuri, străzi, tradiții și obiceiuri”.
„Dedicarea sa față de Suceava și călătoria sa în lumea fotografiei”
Expoziția a fost curatoriată de maestrul caricaturist Mihai Pânzaru - PIM, cunoscut pentru contribuția sa la promovarea artelor în regiune, care la rândul său a spus că vernisajul lui Dimitrie Balint „a fost o ocazie de a sărbători nu doar talentul său remarcabil, ci și dedicarea sa față de Suceava și călătoria sa în lumea fotografiei”.
Prezent la eveniment, președintele Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, gazda vernisajului, a declarat că maestrul Dimitrie Balint, pe lângă faptul că este un bun prieten al Galeriei Zamca și al Asociației Institutul Bucovina, este și modelul practic al longevității utilizării uceniciei în desăvârșirea vocației. „Exemplul practic, mentoratul și învățarea la locul de muncă contribuie la sustenabilitatea unei meserii care poate aduce un loc de muncă onorabil și stabil. Vivat 120 de ani, maestre Dimitrie Balint!”, a compeltat Petru-Vasile Gafiuc.
Lucrările lui Dimitrie Balint au fost pe deplin apreciate, atât la nivel național, cât și internațional, consolidându-l ca un reprezentant talentat al artei fotografice. Imaginile sale au transmis emoții și povești profunde despre istoria, cultura și tradițiile regiunii Suceava, atrăgându-i pe vizitatori într-o călătorie în timp și spațiu, apreciază criticii de artă, dar și publicul.
Iubitorii de artă sunt așteptați să viziteze Galeria Zamca, pe strada Zamca, numărul 17, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00, pentru a se bucura de această expoziție fascinantă. Pentru mai multe informații despre expoziție, puteți contacta Asociația Institutul Bucovina, la telefon 0230 524 128.