Zeci de iubitori ai artei au participat luni, 4 septembrie, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava,la vernisajul expoziției „Culorile sufletului meu”, realizată de artistul plastic sucevean Dimitrie Roman. „Culorile sufletului meu” sau expoziție aniversară „75”, pentru că artistul marchează 75 de ani de viață, o mare parte dintre aceștia fiind dedicați artei, picturii, dar și muncii la catedră.
Expoziția a fost prezentată de drd. Delia-Ioana Leizeriuc, critic de artă, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, care le-a amintit celor prezenți că artistul Dimitrie Roman pictează cu o pasiune sinceră, pasiune pe care și-a descoperit-o cu foarte mulți ani în urmă. „Dacă pasiunea pentru pictură s-a menținut timp de atâția ani, la un atât de înalt nivel, este pentru că el a oferit artei sale o mare atenție și a realizat-o cu seriozitate și o râvnă exemplare. Cu toate că sunt realizate în diverse serii și pe diferite tematici, de la cele mai reprezentative lăcașuri de cult din Bucovina, până la seria tradițiilor sau cele dedicate anului Ciprian Porumbescu, întreaga paletă de lucrări formează un tot unitar, o armonie a culorilor, formelor, tehnicilor și echilibrului ales. Dumnealui reușește cu strictețe să transforme temele alese într-o serioasă problemă de esență, ce presupune o anumită atitudine decisivă și bine conturată în raport cu structura conceptuală”, a spus criticul de artă.
Dimitrie Roman a primit aprecieri în cadrul vernisajului și din partea artistului plastic Lucia Pușcașu, dar a fost felicitat și de toți cei prezenți la eveniment, atât pentru tablourile foarte reușite care împodobesc pereții galeriei de artă, cât și pentru cei 75 de ani de viață. Alături de familie, de prieteni, de cunoștințe, de iubitori de artă etc., Dimitrie Roman a avut parte și de o „surpriză muzicală”, un recital la vioară susținut de Sebastian Drehluță, elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iași.
”Expoziția domnului Dimitrie Roman este o declarație de credință adresată unei vocații. Pentru domnia sa, pictura a devenit acum mod necesar de manifestare și întregire a unei vieți de dascăl al profesiunii de artist. Este principalul motiv al unei asemenea istorisiri a viziunii plastice și pentru care a găsit o cale de exprimare personală. Cu o manieră decorativ monumentală, artistul Dimitrie Roman croiește alambicate trasee compoziționale în care narațiunea se strecoară în tonuri catifelate și susținut grizate. În multitudinea de detalii, metafore vizuale sau hiperbole structurale, temele centrale au coerență și claritate. Stilul este unitar și deja personal, trecut dincolo de ritmul naiv tradițional obișnuit în zona problematicii majore a istoriei noastre. Expoziția dezbate și propune imagini sau istorii ale lumii culturale contemporane marcate de un profund caracter al locului. O lume adiacentă, ca o oglindă fermecată, cu note sobre, majore și adeseori în mod propriu manieriste, aceasta este proiecția pe care ne-o așază în fața ochilor noștri pictorul Dimitrie Roman. Felicitări, domnule profesor, pentru tenacitatea și dăruirea pe care ne-o demonstrați prin toată munca dumneavoastră!”, a precizat artistul plastic Camelia Sadovei, președinta Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România.