Duminică, 13 august, începând cu ora 17.00, la Ferma de Artă din Liteni, comuna Moara, va avea loc primul concert din cadrul evenimentului „Concerte pe Siret”, ediţia a III-a.
Evenimentul cuprinde o vizită ghidată a galeriilor de artă contemporană şi o prezentare a proiectului susţinute de sculptorul Marian Zidaru şi arhitecta Alexandra Mihailciuc şiun recital cameral Adrian Naidin (violoncel). În program: lucrări de Bach, Mozart, Beethoven şi compoziţii proprii Adrian Naidin.
Gazda evenimentului,sculptorul, desenatorul şi pictorul român Marian Zidaru, a precizat: „Vă aşteptăm numeroşi să ne bucurăm de seri în care muzica să inunde spaţii valoroase, vă aşteptăm să degustăm ambianţa Fermei de Artă, un loc în care arhitectura se întâlneşte cu sculptură şi peisajul cultural, vă aşteptăm să descoperim o ruralitate nouă, pe care o construim împreună. Primul concert din cadrul evenimentului <Concerte pe Siret> se va desfăşura la Ferma de Artă, cu câteva zile înainte de finisajul Şcolii de vară <Triunghi. Arhitectură, Sculptură și Peisaj>. Aici ajung să se întâlnească în cel mai pragmatic chip laboratorul de arhitectură şi studiul sunetului, două lumi atât de prezente prin temele abordate aici. Veniţi pregătiţi pentru o seară a cărei atmosferă ne dorim să o regăsim curând într-un traseu firesc al locurilor valoroase din zonă”.
Muzica, arhitectura şi peisajul cultural încep să lege un teritoriu în care comunităţile şi populaţia devin actori efectivi
„Concerte pe Siret” porneşte cu dorinţa de a deveni un proiect anual, din ce în ce mai amplu ca ofertă culturală, spaţii de desfăşurare, notorietate, tipuri de evenimente şi îşi propune să atragă un public regional, naţional şi din străinătate pentru o dezvoltare durabilă, bazată pe valorile şi patrimoniul material şi imaterial al întregii regiuni. Frumuseţea naturii, diversitatea patrimoniului arhitectural, a tradiţiilor din regiune pot sprijini dezvoltarea zonelor rurale şi plasarea acestora pe harta turistică, economică şi culturală a României.
Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, a declarat: „Un ecosistem valoros generat de Valea Siretului, cu lacurile şi luncile sale şi un peisaj cultural remarcabil format din ansambluri de clădiri istorice, conace, păduri, va trebui redescoperit, reevaluat şi întreţinut prin acţiunile comunităţilor şi în interesul lor.
<Concertele pe Siret> s-au născut ca parte a acestui efort care va fi conştientizat în timp. În acest fel valorile acestei zone geografice, cu personalităţile cunoscute care s-au remarcat în ultimele secole, vor putea fi valorificate concret în viitor (Enescu, Iorga, Eminescu, Luchian).
<Concertele pe Siret> nu conţin numai componenta muzical-concertistică, ci şi o componentă de educaţie în muzică, studiul sunetului şi meşteşuguri tradiţionale şi de asemenea o prezentare a peisajului arhitectural din vecinătatea Văii Siretului.
Muzica poate fi un element coagulant, împreună cu peisajul cultural, care este un concept important pe care România încearcă să-l dezvolte în toate politicile pentru patrimoniu. Muzica, arhitectura şi peisajul cultural încep să lege un teritoriu în care comunităţile şi populaţia devin actori efectivi.
Alături de Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Maria, Cai de Vis şi Societatea Internaţională <George Enescu> din Viena şi din ce în ce mai multe organizaţii interesate, am decis ca ediţia a III-a să aibă loc în cele patru locuri deja cunoscute: Ferma de Artă, Conacul Miclescu de la Călineşti, Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului şi Conacul Capri de la Brăeşti.
Aici, orice vizitator va avea experienţa unui contact cu arhitectura şi ambianţa de secol XIX, precum şi problemele pe care le presupune adaptarea unui asemenea ansamblu la cerinţele vieţii actuale. Tot aici se pot descoperi proiecte valoroase în peisajul cultural local, care îşi merită locul într-un circuit turistic”.
Sprijin pentru lucrările la Casa Enescu din Mihăileni
Anul acesta, evenimentul „Concerte pe Siret” este dedicat sprijinului pentru lucrările la Casa Enescu din Mihăileni. Un atac xilofag şi biologic asupra structurii de lemn a Casei Enescu din Mihăileni a impus întreruperea activităţilor de educaţie şi concerte. Aici se impune deschiderea unui şantier de intervenţie cu caracter de urgenţă şi mutarea temporară a activităţilor culturale în alte locuri culturale semnificative pentru comunităţile din vecinătate. Pentru donaţii – Casa George Enescu din Mihăileni, Botoşani: www.propatrimonio.org/doneaza-casa-george-enescu-din-mihaileni-botosani/
Satul sucevean Moara, comuna Liteni, a devenit un loc unic în ţară prin existenţa unei galerii de artă contemporană. Marian Zidaru, sculptor, desenator şi pictor român, şi soţia sa, Victoria Zidaru, a cărei operă artistică include lucrări de pictură, grafică, sculptură şi broderie, au lăsat Capitala şi s-au întors în satul natal pentru a investi în lucruri considerate adesea depăşite, cum ar fi vechea casă părintească. După ani de muncă, au clădit prima „Fermă de Artă“ din România, un spaţiu tradiţional, cu livadă cu pomi fructiferi, cu ateliere, cu o căsuţă bucovineană şi anexele sale, un spaţiu destinat întâlnirilor artiştilor, arhitecţilor şi studenţilor la arte cu meşteşugul ţărănesc şi agricultura.
În fiecare vară, în luna august, la „Ferma de Artă”, o echipă de arhitecţi derulează, împreună cu sculptorii Marian şi Victoria Zidaru, proiectul „Triunghi. Arhitectură, Sculptură și Peisaj”, prin care se va realiza un ansamblu de locuinţe, galerii de artă modulare, săli de conferinţe, ateliere şi spaţii pentru concerte, într-o concepţie de ecologie culturală şi umană.