Magie, muzică, lupte cu săbii în flăcări, dar și dansuri ritualice, cu torțe și multe alte instrumente cu foc, sub privirile a mii de suceveni – astfel s-a încheiat, spectaculos, cel mai complex și amplu festival de teatru organizat la Suceava.
Timp de 11 zile, în intervalul 18 -28 mai, la Suceava a avut loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec”, un adevărat maraton cultural, cu 27 de spectacole susținute în 21 locații, 9 concerte, 7 expoziții, 7 lansări de carte, 5 conferințe și 3 workshopuri.
11 zile de de sărbătoare a culturii, în toate formele ei.
11 zile în care evenimentele organizate de tânăra echipă a teatrului sucevean au beneficiat de prezența a aproape 11.000 de spectatori, din țară și de peste hotare.
11 zile în care Suceava a fost capitală culturală a Moldovei și un exemplu pentru întreaga țară, cu peste 400 de invitați de marcă ai lumii culturale, din șapte țări.
„Un mare <Mulțumesc!> publicului sucevean care a susținut din toată inima festivalul, Primăriei Suceava, fără de care festivalul nu ar fi existat, Ministerului Culturii, care ne-a fost alături și a sprijinit financiar organizarea acestei ediții, dar și tuturor sponsorilor și partenerilor. Povestea continuă!”, a declarat managerul TMMVS, Angela Zarojanu, care a remarcat faptul că deja se aud ecouri foarte bune din țară.
Spectacole pentru toate gusturile, în ultima zi a festivalului
Ultima zi de festival a fost organizată cu spectacole pentru toate vârstele și toate gusturile, atât în sală, cât și în aer liber, încât mii de suceveni, dar și turiști s-au bucurat de magia teatrului.
O adevărată bucurie pentru copii, dar și pentru părinții lor a fost spectacolul „Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă (regia Mihai Donțu), pus în scenă de Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, în Parcul de agrement Tătărași. Peste 500 de spectatori au savurat spectacolul realizat într-un frumos decor natural, bucurându-se de o zi splendidă de primăvară.
În aceeași zi, dar după-amiaza, în grădina plină de verdeață a Muzeului Etnografic Hanul Domnesc a avut loc și interesantul spectacol „Istoria românilor pe scurt”, un concept de Lucian Țion, realizat de Magic Puppet Cluj-Napoca.
„Cireașa de pe tort” a fost spectacolul „La Academie”, de Alexandra Felseghi, regia Andrei Măjeri, pus în scenă de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, în sala de spectacole a TMMVS.
O comedie savuroasă, cu sala plină, care a stârnit o mulțime de hohote de râs, dar și lacrimi furișate în colțul ochilor, o radiografie a realităților crude, tragi-comice, din societate, valabilă atât pentru mica localitate rurală dată ca exemplu, cât și pentru altele mai mari, dar la fel de consumate de propriile vicii.
Excelent jocul actoricesc, text bun, cu replici neașteptate și mustind de umor, o punere în scenă foarte cursivă și decoruri expresive, realizate cu mijloace simpliste și eficace. Un mare „Bravo!”.
Faptul că deschiderea festivalului s-a făcut cu o premieră a teatrului sucevean, iar spectacolul de închidere a fost unul al teatrului botoșănean demonstrează o colaborare mai strânsă între cele două instituții culturale atât de apropiate și geografic, din care cei mai câștigați vor fi spectatorii.
Spectacol cu foc în centrul Sucevei, premieră și pentru Solomonari
Pentru ultimul act artistic din programul Festivalului Zilele TMMVS, spectacolul a coborât în stradă. Și nu oricum, ci chiar în sensul giratoriu din fața clădirii teatrului, în mijlocul unei mulțimi de oameni, care spre final se apropia de două mii de suflete, care urmăreau jocurile cu foc, luptele năprasnice și povestea magică și tragică a Solomonarilor.
Prezența în stradă, în centrul Sucevei, la un festival de teatru, a fost o premieră și pentru membrii Ordinului Solomonarilor, trupa suceveană care ne încântă an de an cu spectacolele lor cu foc în cadrul Festivalului Medieval și nu numai.
Spectacolul lor, dinamic și fascinant, cu fel de fel de arme și instrumente de foc, a fost apreciat din plin de spectatori, iar prezența lor este binevenită și la evenimente viitoare.