Suita de evenimente din a șaptea zi a Festivalului Internațional „Zilele Matei Vișniec Suceava” a debutat cu un dialog între cel mai renumit dramaturg român contemporan, Matei Vișniec, și președintele Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, Constantin Chiriac, care a jucat un rol important în desemnarea Sibiului „Capitală Culturală Europeană”.
Conferința organizată în sala de spectacole TMMVS a fost axată pe „modele de dezvoltare durabilă”, Matei Vișniec propunându-i invitatului special să împărtășească din experiența Sibiului în domeniul organizării de evenimente culturale.
„Venind de la Sibiu spre Suceava fredonam <La Suceava în Cetate>, din păcate am ajuns târziu, nu am văzut nici finalul spectacolului de marți seara. Din păcate, de la Sibiu la Suceava drumul e mai lung decât la Sibiu la Viena...”, a spus Constantin Chiriac, evidențiind unul dintre dezavantajele Sucevei în raport cu poziționarea geografică și infrastructura rutieră de care beneficiază alte localități, date ca modele de dezvoltare.
„Cum facem să devină durabil raportul dintre cultură și comunitate”, „cum de numeroase companii private susțin activitatea culturală din Sibiu” și legătura dintre politică și cultură sunt câteva dintre subiectele discutate cu Constantin Chiriac de către Matei Vișniec și cei prezenți în sală, la eveniment.
Spre final, Matei Vișniec a făcut o mărturisire interesantă: „Modelul creat la Sibiu este unul funcțional, inspiră. Și modelul de la Suceava este unul funcțional, o dovedește și faptul că avem cele mai multe evenimente din istoria sa. Avem o conștiință a rolului regional pe care acest teatru îl are, iar dorința mea este ca acest teatru, care îmi poartă acum numele, să devină Teatrul Național al Bucovinei. Într-o zi, cândva...”
În loc de încheiere, managerul TMMVS, Angela Zarojanu, a anunțat un alt eveniment care îl care ca personaj central pe Constantin Chiriac, director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, recital extraordinar de poezie religioasă „Metanie ție, Părinte!”, la Biserica Nașterea Maicii Domnului, joi, 25 mai, de la 11.30.
„Nu e recital, e mărturisire, nu e spectacol, ci un dialog cu Cel Atotputernic, de asta vă cer să nu aplaudați”, a spus Constantin Chiriac.
„Dar asta nu înseamnă că nu putem să-l aplaudăm acum...”, a completat rapid Matei Vișniec, stârnind zâmbete, dar și ropote de aplauze din partea celor din sală.