Cea mai veche clădire publică rămasă în picioare în municipiul Suceava - Sinagoga Gah, a găzduit luni, 22 mai, un impresionant eveniment din programul Festivalului Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec”.
Spectacolul-lectură susținut de Matei Vișniec (autorul textelor), Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon și actorii Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, cu momente muzicale de chitară clasică realizate de Marius Alexandru Aluncărițe, a fost unul emoționant, tulburător, atât din prisma locației mai puțin obișnuite, a mesajului transmis și a emoțiilor care au reverberat în încăperea cu ziduri foarte înalte, acoperite cu picturi simbolice și cu o îndelungată istorie.
Întâmpinați de către Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava, oaspeții actori, cât și cei spectatori, au avut parte de o scurtă prezentare a Sinagogii, a istoriei evreilor în Suceava și în România, inclusiv partea mai puțin cunoscută unora, a Holocaustului.
De altfel, după cum a mărturisit și Matei Vișniec, unul dintre textele pregătite pentru a fi citite are legătură directă cu atrocitățile care s-au întâmplat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv în România.
Dar înainte de a se ajunge la partea de spectacol-lectură, cunoscutul regizor, scenograf și artist vizual Alain Timár a rostit, în ebraică, o rugăciune pentru toți evreii morți de aici și din alte părți, victime ale discriminării, totalitarismului și barbariei.
Emoțiile puternice resimțite de el în timpul rugăciunii, care l-au făcut să plângă, au fost transmise și celor prezenți, mulți fiind cu ochii în lacrimi și pătrunși de un fior greu de definit, al legăturii cu cei care au suferit o soartă cumplită.
În acest context a început apoi spectacolul-lectură, cu povești aparent fantastice, dar care se pot transforma oricând într-un coșmar cotidian, după cum istoria ne-o tot arată, despre fluturi carnivori, melci pestilențiali și inteligență artificială care ia decizii extrem de importante în locul oamenilor, până când umanitatea devine ea însăși o poveste... de groază.
Spectacolul-lectură „Memoria locurilor, memoria cuvintelor”,cu Matei Vișniec, Alain Timár, Clara Popadiuc și Răzvan Bănuț, îndelung aplaudat de cei prezenți, s-a dovedit a fi o experiență interesantă, educativă chiar, după cum a remarcat chiar președintele Comunității Evreilor din Suceava.
„Sinagogă în ebraică înseamnă școală, iar noi am avut astăzi cinci excelenți profesori, care ne-au oferit o lecție care trebuie apreciată și reținută”, a spus Sorin Golda, care, profesor de fizică fiind, a remarcat puterea cuvintelor de a fi nu doar unde mecanice cu o anumită frecvență, pentru că ele răzbat chiar până la suflet.