Evenimentele din cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec Suceava” au debutat cu o lansare de carte, a cunoscutului publicist, critic și istoric de teatru Doina Papp.
Membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și al UNITER (Uniunea Teatrelor din România), Doina Papp a adus în atenția cititorilor cea mai nouă carte a sa - „Cel care trece (oameni, fapte, întâmplări teatrale)”, o selecție din articolele publicate în ultimii cinci ani.
Lansarea de carte a avut loc în spațiul expozițional al teatrului sucevean, în compania renumitului dramaturg Matei Vișniec și a managerului TMMVS, Angela Zarojanu, dar și a unui public dornic de cultură.
„O cronică este o mărturisire, nu numai despre ceea ce se întâmplă pe scenă, cu cei care sunt în sală, dar și ce se întâmplă cu mine.
Spectacolul este un moment de viață, de aceea ne place, pentru că e viu, comunicăm, este un moment al prezentului și pentru cronicar.
Perceperea spectacolului depinde de multe ori și de starea spectatorului, deschiderea sa, modul în care empatizează cu lumea de pe scenă și publicul din jur.
Continui să scriu cronică de teatru, nu știu pentru câtă vreme, pentru că acest obicei frumos presupune și multă energie consumată, nu-ți mai lasă timp de nimic altceva”, a spus Doina Papp, care a precizat că în carte a inclus și două studii mai mari, unul despre cele mai semnificative spectacole Moliere din România, iar al doilea despre teatrul de comedie.
„Efemer”, teatrul și spectacolele despre viață și moarte
Autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate și redifuzate pe posturile naționale, unde a fost redactor și realizator peste două decenii, Doina Papp a făcut la Suceava o pledoarie pentru teatrul de repertoriu, cu concepție estetică, care proiectează o perspectivă culturală, participă la creionarea unui ideal al societății, pentru spectacole care vorbesc despre viață și moarte într-un anume fel, nu doar cele cu teme sociale, care pot aluneca prea lesne spre propagandă.
Ea a povestit, ușor amuzată, de faptul că a remarcat în apropierea teatrului, la ieșirea din hotel, o anumită reclamă.
„Într-un oraș în care o firmă de pompe funebre se cheamă Efemer – iar teatrul este efemer, înseamnă că apetitul pentru cultură este mare. Iar prezența publicului la evenimentele festivalului o dovedește din plin”, a spus Doina Papp, stârnind hohotele de râs ale celor din sală.
În același timp, ea a remarcat faptul că existența unui teatru la Suceava creează posibilitatea realizării unui hub cultural – un nucleu de cultură.
Membră în jurii naționale și internaționale și fondator/curator al unor festivaluri de teatru, Doina Papp a obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER 2006 și 2016, premiul Ministerului Culturii pentru Radio (2004), precum și Premiul pentru întreaga activitate la Galele UNITER 2019. Activitatea ei publicistică s-a desfășurat la revistele Observatorul cultural, Luceafărul, Scena.ro, Teatrul azi, iar în prezent contribuie cu cronică teatrală la Revista 22 și Adevărul.ro.