LaCăminului Cultural din Cajvanaa avut loc la sfârșitul săptămânii trecute Simpozionul „Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt”, ediția a XI-a, un eveniment care a cuprins o șezătoare autentică, o expoziție cu lucrări realizate de elevi, lansări de carte, prelegeri etc.
Acțiunea a debutat cu un Te-Deumoficiat de preoții de la Parohiile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și „Nașterea Maicii Domnului” Cajvana.
Prima parte a simpozionului, partea științifică, a fost moderată de prof. univ. dr. Florin Pintescu. Despre tradițiile strămoșești au vorbit reprezentanți ai Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, GPN „Stejărelul” Cajvana, GPN „Gulliver” Suceava, dar și ai Liceului „Alexandru Ilschi” Crasna.
Partea a doua a Simpozionului „Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt” a fost dedicată prezentărilor de carte. Am aflat de prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, că despre cartea elevei Andreea Răcari, clasa a XII-a A, „În valuri se pierde marea”, a vorbit prof. Ionela Tcaciuc. A urmat prezentarea cărții semnate de prof. Floarea Gurău, de la GPN Cajvana, „Fișe de colorat și poezii pentru cei mai mici copii”, despre care a vorbit Liliana Ungurean. Despre volumul „Poezii”, scris de Floarea Moroșan, a vorbit Cristina Crăciun și nepoata autoarei, Diana Moroșan, profesor de limba engleză.
Partea a treia a simpozionului a cuprins o șezătoare autentică, unde toate cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana și GPN „Stejărelul” Cajvana au venit îmbrăcate în costume tradiționale. Șezătoarea a fost coordonată de consilier educativ Cristina Tomut și de directorul adjunct Iulian Ciotu. Publicul a fost impresionat și de lucrările realizate de elevi și expuse pe holul Căminului Cultural Cajvana. Organizatorii ne-au mai spus că manifestarea din acest an a urmărit atât conservarea valorilor culturale autentice naționale, cât și împărtășirea și cunoașterea valorilor și tradițiilor din mai multe zone etnografice, promovarea obiceiurilor și tradițiilor prin activități meșteșugărești locale, bazate pe creativitatea și potențialul artistic al meșterilor autentici. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, oameni veniți din țară și din străinătate, șefi de instituții, coordonatori de ansambluri folclorice, reprezentanți ai instituțiilor locale, județene etc.