Scriitură a tânărului autor fălticenean Alexandru Cojocariu, volumul de poezie „Cripta eului liric”, apărut la editura Minela, București, a fost lansat sâmbătă, la Galeria Oamenilor de Seamă, din urbea de pe Șomuz.
Așezând laolaltă 35 de creații, dispuse în 86 de pagini de material finit și cu grafica asigurată de un alt tânăr fălticenean, Gabriel Stratulat, volumul reprezintă, după spusele autorului, „o încercare de autocunoaștere, apelând la simulacre în care am inserat atât teme ale cunoașterii, cât și teme ale iubirii, constituindu-se într-o frescă a sinelui”.
Sprijinită de Rotary Club Fălticeni și pregătită de mama autorului, profesoara Mihaela Pînzariu, cea care a și moderat evenimentul, lansarea de carte s-a bucurat de un public extrem de numeros, format din profesori, iubitori de poezie, poeți, amatori de evenimente culturale, elevi și studenți.
Poetul Alexandru Cojocariu se află, deja, la cel de al doilea volum într-o perioadă de circa doi ani, primul intitulându-se „Ospiciu creator”, iar de data aceasta, susținători și critici ai artei sale poetice au fost profesoara Luminița Țăran, coordonatoare a proiectului transfrontalier „Educație fără frontiere” și vicepreședinte al Cenaclului literar umoristic „Țara de Sus”, Constantin Horbovanu, din cadrul Grupului de Inițiativă Literară, precum și profesorul Constantin Bulboacă, președintele Cenaclului literar „Nicolae Labiș”.
Un moment special în cadrul evenimentului a fost reprezentat de intervenția prietenei autorului, Cati, cea care a fost muza poetului Alexandru Cojocariu și care a citit pentru cei prezenți două dintre poeziile cuprinse în volum.
Referindu-se la „costurile” apariției acestui nou volum de poezie, Alexandru Cojocariu a precizat că cele financiare au fost infime, raportat la cele de timp și mai ales la un posibil burn out cu care se poate confrunta orice artist. Totodată, tânărul poet, student la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, a afirmat că nu a precupețit niciun efort în ceea ce a privit iscarea acestor versuri întrucât acestea reprezintă „frământările mele pe plan filosofic și simțeam nevoia să scriu asta. E o carte plină de substrat filosofic, dificil de înțeles, dar plină de sensuri pentru cei care mă cunosc”. În ceea ce privește gândurile sale de viitor, Alexandru Cojocariu a precizat că va atinge un alt palier, mai exact proza, lucrând, în prezent, la un roman. „Este o lucrare unde mesajul nu mai este atât de compact și unde aș putea să mă manifest pe mai multe planuri narative, ceea ce e mai dificil de realizat în poezie”.
Liana SĂVESCU-GHENGHEA