Elevi și profesori ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava au sărbătorit, printr-o serie de evenimente omagiale, ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, dată la care s-au împlinit 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
Proiecție de film, seară de poezie, expoziție de pictură au marcat una dintre cele mai importante date din calendarul cultural al țării, dată cu dublă semnificație.
Vineri, în aula școlii a fost proiectat filmul „Eminescu și Cernăuții”, documentar despre viața lui Eminescu la Cernăuți, realizat anul trecut de GCC Film Global din Ucraina, la Cernăuți și Ipotești.
Prezenți la premiera filmului documentar au fost și o serie de invitați de peste graniță, implicați în realizarea acestuia.
Mihai Grosu, regizorul filmului, a povestit câteva aspecte din munca de documentare, subliniind că este un proiect de suflet, special, având în vedere anvergura personalității lui Mihai Eminescu. Acesta a mai adăugat că „Eminescu și Cernăuții” este primul film documentar care reliefează prezența, școala și vizitele lui Mihai Eminescu la Cernăuți în perioada 1858-1885.
Filmul prezintă povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885. Personajul reprezentând pe Mihai Eminescu tânăr este interpretat de Mihai Grosu junior, elev din Ucraina, care învață în clasa a 9-a E, la colegiul sucevean. De asemenea, toți actorii din film sunt etnici români din regiunea Cernăuți, o parte dintre ei participând la premiera de la colegiul sucevean.
În debutul evenimentului de vineri, elevi ai colegiului au fost antrenați în câteva momente artistice care au evocat opera eminesciană.
Alexandra Berariu și Anastasia Kobelia (elevă din Ucraina) au interpretat „Pe lângă plopii fără soț”, Ioana Ghețău și Antoniu Bujorean oferind un moment de dans. Bianca Rusu, acompaniată la chitară de David Tataru, a recitat „Stelele-n cer …”, Sabina Duciuc a recitat în limba engleză „Dintre sute de catarge”, iar Giulia Chiriac a recitat în engleză și în română „Odă în metru antic”. Fundalul sonor la pianină a fost asigurat de Cristiana Grigorescu și Ioana Nichitoi.
Evenimentul a fost coordonat de profesoarele de limba română ale colegiului Gabriela Ilisei, Adina Adam, Alina Broască.